По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но

...
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но
Коментари Харесай

Цитруси в саксия – описание и грижи

По-голямата част от стайните растения цъфтят с луксозни цветове, само че тяхната нетрайна хубост бързо умира. За разлика от тях дребните лимонови и портокалови дръвчета внасят освен средиземноморски лъх в дома ни, само че и ни подаряват с плодове. И въпреки че, от пазара можем да си купим доста по-сочни и огромни цитруси, удовлетворението от постигнатият резултат е неописуемо. Ако желаете и вие да го изпитате, следвайте нашите препоръки по какъв начин да се грижите за тези екзотични, само че все пак непретенциозни дръвчета.

Описание
Цитрусите са вечнозелени дървета или шубраци с плътни, блестящи листа. Те имат присъщ аромат на етерично масло, а при лимона отделят и фитонциди – това са летливи субстанции, които имат способността да убиват патогенните микроби във въздуха. Ето за какво, развъждането на лимон вкъщи е естествена профилактика против доста болести, в това число тиф, туберколоза, и дифтерия.

Цветовете на всички цитруси ухаят доста прелестно и ароматизират напълно естествено пространствата, в които се намират. След това образуват плодове с блестящо жълт или оранжев цвят.

Светлина и температура
Цитрусите обичат междинна температура сред 10-12 °C през зимата и 17 – 20 °C по време на цъфтежа и връзването на плодовете. Това са условия, които елементарно можете да им осигурите при нашите климатични условия. През лятото ги изнасяйте на балкона, само че ги пазете от директна слънчева светлина, която може да изгори листата им. Когато нощите захладнеят, започнете да ги прибирате в стаята първо единствено вечер с цел да привикне, а по-късно за целия зимен сезон.

Цитрусите се нуждаят от доста и продължителна светлина. Затова, когато денят намалее им осигурявайте изкуствено осветяване. По-претенциозен в това отношение е единствено лимонът.

Влага и поливане
През лятото поливайте цитрусите всеки ден, а зимата единствено един път седмично с топла вода. Не би трябвало да се позволява както засушаване на почвата, по този начин и несъразмерна влага, от която растенията могат да загният. По време на цъфтежа и завързването на плодовете постоянно пръскайте листата на дръвчетата още веднъж с топла вода, а листата избърсвайте с мокра забрадка.

Почва и пресаждане
Цитрусите би трябвало да се присаждат през 2-3 години, а по време на растежа годишно, с цел да се сменя почвата с по-хранителна. Това би трябвало да става рано пролетта още преди дръвчето да е цъфнало. Не е бива постоянно да сменяте саксията с по-голяма, защото като колкото повече корените се разрастват, толкоз по-малко остава самото дръвче.

Младите растения се нуждаят от по-лека почва, а възрастните от тежка. За да пресадите възходящ цитрус пригответе примес от 2 елементи чимова пръст, 1 част брошура, 1 част естествена оборска тор и 1 част пясък. За възрастните растения увеличете с още една част чимовата пръст и прибавете малко количество глина.

Продължава: Цитруси в саксия – размножаване и рандеман на плодове
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР