По-голямата част от днешното съвременно оборудване за откриване на противопехотни

...
По-голямата част от днешното съвременно оборудване за откриване на противопехотни
Коментари Харесай

Новата технология MRead за откриване на противопехотни мини е десет пъти по-добра от всичко използвано досега

По-голямата част от днешното модерно съоръжение за разкриване на противопехотни мини всъщност съставлява усъвършенствани и  „ модифицирани “ металотърсачи. През последните десетилетия обаче конструкторите на мини са се научили (и са успели) да ги заблуждават. Типичен образец за това са мините без железни съставни елементи. Освен това самите детектори за противопехотни мини към момента са надалеч от съвършенството, тъй като постоянно реагират на безобидни железни предмети подземен.

Специалистите на австралийския проучвателен институт CSIRO са създали неповторима технология за разкриване на мини, която се базира на магнитен резонанс – технологията MRead. За да се открие взривното устройство, прикрито подземен, се употребява портативен приемо-предавател, който излъчва радиоимпулси в земята, настроени да резонират с кристалните съединения на взривните субстанции. Ако има такива, молекулите на взривното вещество реагират на тези особено подбрани радиовълни и стартират да вибрират и да излъчват тъкмо избрана периодичност, образувайки характерен ехосигнал, който незабавно се улавя от приемника.

На сапьора незабавно му излиза наяве, че става дума за взривно устройство. Параметрите на сигнала дават значима информация – колкото по-силен е сигналът, толкоз по-близо и по-опасна е мината. Също толкоз значимо е, че детекторът за противопехотни мини не реагира на обекти, които не са рискови. Предложената нова технология може да промени разпоредбите по бойните полета.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР