По-голямата част от човечеството живее в градове, израснали от бетонни

...
По-голямата част от човечеството живее в градове, израснали от бетонни
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Великият режисьор Жан-Люк Годар помага за славата на бетона като „втората вода“

По-голямата част от човечеството живее в градове, израснали от бетонни плочи. Как да разбираме това - избавление или културен белег на епохата?

За да бъдат обезпечени жилища за възходящото международно население, би трябвало да се построява по един Париж всеки ден. Най-важният строителен материал за разтящите градове през днешния ден е бетонът. Масата на цимента, нужен за производството му, надвишава масата на храната, изядена от цялото човечество за година. Как бетонът стана за хората нещо като „ втора вода “ и належащо ли е да се търси опция? 
Бетонният храм
Цюрих. След Втората международна война управляващите в Швейцария вземат решение, че страната се нуждае от незабавна рационализация. Затова е решено живописна котловина високо в Алпите, да се трансформира в място за развиване на хидроенергетиката. Снегът и ледът, които покриват планинските върхове, напролет и лятото се превръщат в поток, който може да завърти турбини. Така за да бъдат добити така наречен „ бели въглища “ от планината, е създаден проект за създаване на най-високия бетонен, гравитационен язовир в света – Гранд Диксенс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР