По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в

...
По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в
Коментари Харесай

Облекчения в здравната система: Договориха повече изследвания без постъпване в болница

По-голям брой проучвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков контракт за медицински активност, който беше подписан през днешния ден.

Управителните препоръки на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Българския зъболекарски съюз (БЗС) подписаха с НЗОК анексите към Националния рамков контракт за медицинските активност и Националния рамков контракт за денталните действия за интервала 2023 – 2025 година, предава Българска телеграфна агенция.

По силата на анекса повече публични пари би трябвало да се похарчат за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата. Изследването ядрено-магнитен резонанс ще се назначава по облекчена процедура, което да спести чакането от няколко седмици, а гастроскопията и колоноскопията ще се вършат за ден в болница или в поликлиника.

От 1 март цените на клиничните пътеки се усилват приблизително с 20%, като не е ясно до каква степен това ще помогне на регионалните и общинските лечебни заведения да обезпечат задоволително високи заплати на медиците, тъй че да избегнат финансовите наказания, заложени в анекса и в действие от 1 юни. Колкото до рамката, по която ще работят зъболекарите, основна смяна в здравния пакет няма. Договорени са 3 милиона лв. в допълнение, посредством които от 1 май да се понижи доплащането за пациентите при нужда от протези, оповестява БНР.

През тази година в бюджета на Здравната каса са заложени разноски за над 8 милиарда лв..

„ Важно е страната да може да подсигурява, че договореността сред съсловните организации и НЗОК е в интерес на всички жители “, сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Председателят на БЛС Иван Маджаров уточни, че продължава политиката за по-добра здравна помощ, ползата към работата в извънболничната помощ да се покачва, усъвършенства се достъпът на пациентите до повече проучвания, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите в извънболничната помощ. По думите му акцентът е върху извънболничната помощ и високотехнологичната медицина в болничната помощ.

Този контракт дава по-добри условия за лекарите и за пациентите, сподели ръководителят на БЗС Николай Шарков. Отделени са три милиона лв. за зъботехническа активност, които ще бъдат съответно разпределени. Тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа активност. По думите му денталната помощ е обезпечена за деца и възрастни. Няма нито един пациент, потърсил помощ през наложителното здравно обезпечаване и да не е получил, сподели още той.

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов уточни, че задачата е да има успокоение и ясни правила. По думите му по време на договарянията за двата документа специалистите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи дейно и по-справедливо разпределение на средствата на НЗОК.

В новия Рамков контракт се планува проучвания да могат да се вършат с еднодневни процедури в лечебни заведения и диагностично-консултативни центрове, без да се постанова хоспитализация. В момента заради това, че някои проучвания се вършат единствено в болнични условия, лечебните заведения всеобщо записват пациенти в непотребни хоспитализации, които постоянно са и фиктивни - при инспекция се оказва, че пациентът е вкъщи си. По този ред се оправдават редица засечени в инспекции нарушавания с получени непозволено средства от НЗОК.

Властите интензивно разискват опцията за всеобщо въвеждане на еднодневните хоспитализации като ефикасен метод за прекъсване на практиката за източване на средства от НЗОК. Идеята е да заместят тридневните хоспитализации, посредством които сега се източват обществени средства неефективно.

За пръв път се вкарва и най-малък и оптимален болничен престой при лекуването на инсулт. Това ще разреши пациентите с тежък инсулт да не бъдат изписвани след четвъртия ден от болничното заведение, а да могат да останат до 10 дни под наблюдението на лекарите.

В поддръжка на нововъведенията в медицината за първи път се предлага обособен ред отвън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и следенето на онкологично заболели пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничавания и се включва към дейностите, за които се дефинират индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Освен това палиативни грижи за пациентите с онкологични болести ще могат да се употребяват два пъти в годината по 30 дни при два пъти по 25 дни в този момент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР