По-големи заеми, за повече фирми и за по-дълъг срок вече

...
По-големи заеми, за повече фирми и за по-дълъг срок вече
Коментари Харесай

До два милиона лева ще стигат гарантираните заеми от ББР

По-големи заеми, за повече компании и за по-дълъг период към този момент ще могат да бъдат обезпечени от Българската банка за развиване. Банката вкара промени в гаранционната стратегия за поддръжка на дребния и междинния бизнес, потърпевши от пандемията, които бяха признати и с решение на държавното управление от предходната седмица, написа.
Размерът на обезпечените от ББР заеми ще може да доближава 2 млн. лв., като те ще се отпускат и на огромни предприятия – с личен състав над 250 души, с годишен оборот над 97,5 млн. лева или със стойност на активите над 84 млн. лева По този метод ще се даде достъп до ликвиден запас и за по-големи предприятия, в това число в областта на туризма и превоза, които до този миг нямаха опция да се възползват от мярката. Така ще бъдат подкрепени и по-големи локални производители, чийто бизнес обезпечава претовареност за цели райони в страната. В решението на Министерския съвет като мотив е записано, че по-големи предприятия са заявявали потребност от ликвидност и след изследване измежду комерсиалните банки – сътрудници по програмата, те са предложили да финансират освен дребни и междинни компании.
 Върховен административен съд няма да прегледа жалбата против присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ Върховен административен съд няма да прегледа жалбата против присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ
Върховният административен съд остави без разглеждане настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на решенията на Министерски съв...
Правителството предлага смяна и в името на програмата, с цел да подхожда на новите си функционалности - “Програма за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-19 ”. Промените бяха препоръчани от Министерството на стопанската система поради настъпващата икономическа рецесия след диалози с работодателските организации и с останалите отраслови министри. Направени са и пазарни проби с комерсиалните банки сътрудници. Досега от програмата на ББР можеха да се възползват единствено дребни и междинни предприятия. Допустимият размер на заемите към едно или свързани лица за тях беше до 300 хиляди лева Сега той се подвига до 1 млн. лева, а за огромните компании - двойно. С тях могат да се финансират както нови, по този начин и съществуващи експозиции. ББР подсигурява 80% от размера на заемите, като процентът се резервира и след утвърдените промени.
За да покачат склонността си да кредитират обаче, както и с цел да могат да понижат размера на лихвите по заемите, банките-партньори имат право да изискват вещни обезпечения в размер до 50% от цената на заемите, които договарят. Въпреки разширението на обсега приоритет остават дребните и междинните предприятия. Затова всяка банка ще би трябвало да извършва минимална квота за финансиране на МСП, която да е не по-малка от 60% от образуваните по програмата портфейли от заеми. Условие за огромните компании е те да са търговски сдружения по смисъла на Търговския закон, като няма да се финансират сдружения и така наречен сдружения по Закона за отговорностите и договорите. За сметка на това обаче отпусканите средства към този момент могат да служат като запас за вложения, а освен за оборотен капитал.
Всички компании ще могат да аплайват пред комерсиалните банки до 20 юни следващата година, което е с 6 месеца повече от планувания до момента период. Самите заеми ще могат да се дават до края на юни. С още една година ще бъде продължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от заеми, или с други думи – за погасяване на заемите. Това ще разреши в допълнение възстановяване на схемите за заплащанията по заемите - от 5 на 6 години, колкото е и допустимият най-много по Временната рамка на държавни помощи, която се ползва по програмата от Европейска комисия. Предвидено е увеличение на лимита на гаранционни заплащания от страна на ББР към комерсиалните банки по програмата (CAP) от 30 на 50% от обезпечените портфейли от заеми. Като резултат от смяната предстоящият портфейл заеми се трансформира и е в размер на 1,25 милиарда лв.. Променя се и предстоящият портфейл гаранции, който става 1 милиарда лв.. ББР планува още облекчение на процеса за установяването на затруднено състояние на компаниите по време на коронакризата, понижаване на условията за асимилиране на средства по оборотните заеми, както и опростяване на процедурата за предявяване на заплащания по предоставената от банката гаранция. Условието за компаниите до момента беше да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.
По-конкретно фирмите би трябвало да дават отговор на едно от следните условия: да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на предходната година, да имат неполучени вземания от клиенти или неизплатени суми към снабдители след 1 март тази година, да имат анулирани контракти за експорт или прекъснати доставки от импорт от началото на годината, да са затворили индустриалните си уреди и офиси или да са понижили броя на заетите си лица. Съществуващите заеми, които ще се включват в обезпечения от ББР портфейл, към този момент ще са с по-дълъг гратисен интервал – до 30.06.2021 година Промените ще влязат в действие след утвърждение на Европейската комисия и след сключване на спомагателни съглашения с всяка от комерсиалните банки - сътрудници по програмата, показват от ББР. Към 26 октомври утвърдените български микро-, дребни и междинни предприятия по гаранционната стратегия са 643, а общият размер на доказаните за гарантиране заеми е 90,7 млн. лева Данните на ББР сочат, че най-сериозен интерес към програмата са показали компании от секторите търговия, туризъм, превоз и произвеждане. Сред подкрепените са още компании в областта на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната активност. В момента банките сътрудници по програмата, които отпускат заеми, са 8 - Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.
 Лъчезар Борисов: Не съм виновен за отпущането на заема от 75 милиона лв. от ББР Лъчезар Борисов: Не съм виновен за отпущането на заема от 75 милиона лв. от ББР
" Оттеглил съм се от функционалностите си като ръководител на Надзорния съвет на ББР. Тези 75 милиона от банката първо не са отпуснати по време...
ББР дава и безлихвено кредитиране за физически лица, лишени от опцията да поставят труд, заради пандемията от COVID-19. По тази стратегия се отпускат заеми до 4500 лв. – едновременно или до три транша от по 1500 лв.. Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Партньори по тази стратегия са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка. Срокът за кандидатстване е до края на годината. Към 26 октомври от тази помощ са се възползвали над 21 хиляди физически лица – те към този момент са утвърдени за заеми. Общата им стойност е малко над 88 млн. лева Исканията за разпределяне на заем надвишават 32 700, като 710 се преглеждат сега. Средният размер на заемите е 4 224,35 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР