По една безплатна банкова сметка на човек. Правят поредна крачка

...
По една безплатна банкова сметка на човек. Правят поредна крачка
Коментари Харесай

По една безплатна банкова сметка на човек


По една безвъзмездна банкова сметка на човек. Правят поредна крачка за влизане на страната в еврозоната. Банка може едностранно да приключи контракт за платежна сметка за съществени интервенции. Премахват системата за разплащане РИНГС.
Хората могат да имат единствено по една
безвъзмездна банкова сметка за съществени интервенции. Ако човек има повече от една такава сметка, банката ще може едностранно да приключи контракт за платежна сметка за съществени интервенции и ще може да стартира да постанова такси. Това е записано в план за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са
пуснати за публично разискване.
При гласуването на бюджета за 2023 година през предходната седмица депутатите взеха решение, че банковите сметки за съществени интервенции ще бъдат без ежемесечна такса за поддръжка, в случай че по тях влизат единствено пари от заплата. Това значи, че в случай че по сметката постъпи някаква друга сума, банката ще може да стартира да събира такси.
И в този момент банките оферират сметки
за съществени интервенции, които са с по-ниски такси от обичайните разплащателни сметки. В момента таксите по сметки за съществени интервенции би трябвало да са под междинното равнище на банковите такси за съответната услуга, осъществявана посредством разплащателна сметка. Сметката за съществени интервенции може да бъде употребена да вземем за пример за внасяне и изтегляне на пари, за заплащане с карта в магазин, за изтегляне на пари от банкомат и заплащане
онлайн, както и за банкови преводи.
С признатите от Народното събрание промени сметката за съществени интервенции ще бъде без такса за поддръжка, без такса за изтегляне на пари в брой от банкомат на същата банка, както и без такса за изтегляне на пари в брой от офис на банката.
С препоръчаните промени в
Закона за платежните услуги и платежните системи страната ни ще направи още една крачка към влизане в еврозоната. Промените, свързани с въвеждане на еврото, ще влязат в действие от момента на влизането ни в еврозоната.
От датата на въвеждане на еврото
в България ще бъде прекратено действието на поддържаната от Българска народна банка система за разплащания в действително време РИНГС. С въвеждането на еврото и за разплащания в страната ще бъде употребена Трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в действително време (TARGET).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР