По един азербайджански и арменски граничар са били ранени, съобщиха

...
По един азербайджански и арменски граничар са били ранени, съобщиха
Коментари Харесай

Ранени граничари от Армения и Азербайджан в Лачинския коридор

По един азербайджански и арменски граничар са били ранени, оповестиха и двете страни в обособени изказвания в четвъртък, след къса битка поради " опит на силите на Баку да повдигнат азербайджанско знаме над арменска територия " по думите на арменската страна , предава Ройтерс.

В изказване на Националната работа за сигурност на Армения се споделя, че група азербайджански граничари са се пробвали да преминат по мост над река Хакари, която маркира интернационално приетата граница сред двете страни, и да повдигнат знаме на арменска територия, като съгласно Ереван опитът е бил осуетен.

Руската осведомителна организация ТАСС цитира граничната работа на Азербайджан, че е дин от нейните чиновници е получил първа помощ, откакто е бил прострелян.

По-късно ТАСС цитира арменската гранична работа, че един от нейните чиновници също е бил ранен по време на азербайджанския обстрел на село покрай моста.

Мостът се намира при започване на Лачинския кулоар, последният останал маршрут, свързващ Армения със противоречивия район Нагорни Карабах , който е интернационално приет като част от Азербайджан, само че обитаем най-вече с етнически арменци.

Пътят, който се пази от съветски мироопазващи сили, е блокиран за по-голямата част от придвижването от декември, откакто азербайджански цивилни, идентифициращи се като екологични деятели, започнаха обсада.

за повторно по отношение на инсталирането от Азербайджан през април на

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни организираха.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а, които да съблюдават за нежното помирение.
 Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан Обновена
Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Ако Баку подсигурява сигурността на етническото си арменско население
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР