По думите на военния ни министър ангажиментът на САЩ към

...
По думите на военния ни министър ангажиментът на САЩ към
Коментари Харесай

Заков за визитата на Остин: Ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО

По думите на военния ни министър задължението на Съединени американски щати към сигурността в Европа е бил неведнъж доказан в последните дни и днешното посещаване е още едно такова доказателство.

„ Това посещаване е знаково “, уточни Заков и добави, че на полигон Ново село за първи път към този момент се приготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа: „ Това също е исторически миг, демонстрира, че Българската войска е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще “.

По думите на министъра българо-американската взаимна подготовка на образователен полигон „ Ново село “ е значима за българските въоръжени сили.

„ Това е метод ние да работим с нашите съдружници, да придобиваме избрани качества, да градим доверие с тях. Така имаме боеготови сили, в това число и при нужда от взаимни дейности с нашите съдружници в по-сериозна конюнктура. Вижда се, че нашите военнослужещи се усещат безусловно удобно и работят добре с американските. Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съдружници на наша територия, това не са непознати сили, а са съюзнически сили “, изясни той.

Предстоящите срещи и диалози по време на двудневното посещаване на Лойд Остин ще начертаят идващите стъпки на разговор и на стратегическо партньорство.

От своя страна секретарят по защитата на Съединени американски щати благодари на военнослужещите, които вземат участие в взаимната българо-американска подготовка за ежедневните старания за повишение на оперативната съгласуемост.

„ Надявам се на една сполучлива взаимна работа и бързо консолидиране, с цел да можем да достигнем в къси периоди военно-оперативни качества “, означи и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов изясни, че актуалната взаимна подготовка е част от дейностите, които НАТО организира по източния фланг.

„ Съвместната подготовка ще премине през всички стадии на сглобяването на поделение, като ще приключи с огромно взаимно и многонационално батальонно обучение “, разясни той.

Съвместната българо-американска подготовка „ Joint Training “ се организира на образователен полигон „ Ново село “ от януари до юни 2022 година Тя способства за повишение на боеспособността на българските въоръжени сили и на оперативната съгласуемост в народен и в съюзен формат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР