По думите му, компенсациите са разделени на два вида - ...

По думите му, компенсациите са разделени на два вида -

Военният министър Заков: Договорени са 34 млн. долара компенсации заради забавянето на F-16, има опасност ...

По думите му, обезщетенията са разграничени на два типа - 25 млн. $ ще бъде отпуснато на България като спомагателна помощ за пазаруване на воъръжение. 9,5 млн. $ ще бъдат дадени от американците за образование на водачите ни.

1,32 милиарда $ ще костват на България новите 8 изтребителя Ф-16

" Имаме спомагателна спогодба със Съединени американски щати, при положение че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за пазаруването на истребителите ", изясни военния министър. По думите му, " сходен компромис " от Съединени американски щати не е бил постиган при такива контракти до момента, оповестява още БГНЕС.

" Страната ни би трябвало да реши до 1 ноември дали да ги одобри препоръчаните общо стойност 34 млн. $ и по този начин да удостовери и втората поръчка изтребители F-16. Те са напълно свързани с втория контракт за доставка ", изясни той.

" В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачертаваме плана F-16 за България ", сподели още Заков.

Той добави, че министерството ще внесе капиталово предложение за втория главен контракт за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

" Постигната е и спомагателна спогодба България да придобие още самолети от Съединени американски щати при отпадане на МИГ-29 поради приключване на живота на моторите им, в случай че се наложи ", съобщи той.

" Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас ", сподели Заков.

Източник: frognews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg