По думите му извънредната среща на върха на НАТО е

...
По думите му извънредната среща на върха на НАТО е
Коментари Харесай

Радев след срещата на върха на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война

По думите му изключителната среща на върха на НАТО е извънредно значима за сигурността ни, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса.

Той добави, че са се обрисували и значими насоки за новата стратегическа идея на НАТО и за идната среща в Мадрид.

„ В хода на военните дейности множеството от страните взеха решение за повишение на техните бюджети. Това значи нови качества и по-голяма оперативна съгласуемост. Необходимо е да засилим взаимните тренировки и учения, да повишим ситуационната информираност и всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса “, съобщи още президентът.

„ Една от огромните задания е да кажем ясно, че държим по никакъв метод да не допуснем ескалация на спора отвън територията на воюващите страни. Категорично е подчертана намесата на НАТО по член 5 за отбраната на всяка страна-членка. Не би трябвало да позволяваме НАТО да се въвлича, с цел да избегнем Трета международна война “, означи Радев

На срещата България е сложила въпроса за създаване с финансовите механизми на НАТО на система от тръбопроводи по Източния фланг взаимно с Гърция и Румъния. „ Този план би трябвало да върви паралелно с подобряването на инфраструктурна съгласуваност и жлезопътна и автомобилна “, съобщи президентът.

Относно разполагането на батальонна бойна група в България той сподели, че Англия ще изпрати 150 бойци, които да се причислят към нашите военнослужеши. Италия също има подготвеност да изпрати свои военни като част от батальона.

„ По време на срещата не е обсъждан въпроса кои страни обезпечават оръжейна помощ за Украйна и кои не “, посочи президентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР