По-добрите условия за работа са ключово изискване към водачите от

...
По-добрите условия за работа са ключово изискване към водачите от
Коментари Харесай

Шофьор в градския транспорт: Много рядко можем да почиваме, няма време и за физиологични нужди

По-добрите условия за работа са основно условие към водачите от градския превоз. Пред NOVA водачи описаха, че всекидневно са притискани от дълги смени и доста претрупан график. Дали сходно натоварване е оказало въздействие при злополуката преди дни, при която водач на рейс загуби схващане, ще открива следствието.

Смяната на водач в градския превоз е приблизително 8 часа и половина. В нея влизат и почивки, от които обаче рядко могат да се възползват. „ Много рядко можем да почиваме, изключително в случаите на трафик няма по какъв начин да се почива, нормално се върти и се потегля и няма време и за физиологични потребности ”.

Калоян Тодоров е водач на рейс в София. Разказва, че водачите в градския превоз са притиснати и от разписанието, което би трябвало да съблюдават. Понякога от спирка до спирка даденото време е 1 минута. „ Ако отсам тръгнете и би трябвало да стигнете ето там - и на двете места отворите вратите - това са 40 секунди. Вие имате 1 минута ”.

Разписанието и пробега се пресмятат от ЦГМ. Оттам обясниха, че то се дефинира на база данните за натовареността в избрани часове, които получават от валидаторите в рейса. Интересното е, че графика на водачите се прави ден за ден. Те, отивайки на работа, схващат коя промяна са, графикът не се прави седмица или месец напред. „ Тази раздробеност ти обърква биологичния часовник и не можеш да се адаптираш ”, сподели Калоян Тодоров.

„ В предприятието има дефицит на хора. Между 60 и 70 индивида в другите поделения. Няма по какъв начин да се направи графикът по този начин, че да го знаят авансово ”, съобщи Борислав Попов.

Хигиената в рейса също е отговорност на водача. Калоян Тодоров твърди, че поради неналичието на хора няма по какъв начин водач да бъде заменен, в случай че му стане неприятно. „ В най-хубавия случай ти споделят - прибирай се в депото. Ама аз не мога да ръководя, по какъв начин да се прибера ”.

Именно здравословен проблеми преди дни аргументи случай с градския превоз. Автобус остана без ръководство и удари жена на тротоар в София. Съветът към водачите, при положение, че не се усещат добре: „ Обаждат се на диспечера, споделят, че им е неприятно и различен рейс или различен лидер идва ги смени ”, съобщи Борислав Попов.

Заради спецификата на работата водачите имат и болести, включително инсулти, инфаркти и ставни проблеми.

„ Трябва да се направи изцяло проучване на професионалните болести при водачите, тъй като такова до в този момент не е имало ”, съобщи Александър Шопов.

Водачите биват подлагани един път в месеца на предпътен обзор и годишен надзорен. Лекар има и на промяна, в случай че се почувстват зле. Проба за алкохол се дава преди всяка промяна.

„ Когато се откри, че лидерът е кадърен за работа, здравното лице се подписва, дава му пътния лист и той отива за проба за алкохол ”, съобщи Борислав Попов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР