По-добри резултати по спирането на мигрантския поток обеща вътрешният министър

...
По-добри резултати по спирането на мигрантския поток обеща вътрешният министър
Коментари Харесай

160 хиляди мигранти сме спрели за година

По-добри резултати по прекъсването на мигрантския поток даде обещание вътрешният министър Иван Демерджиев
  " Най-много опити за навлизане на незаконни до в този момент е имало 2015 година - 90 хиляди. Сега сме осуетили над 160 хиляди за тази година. Тристранният център подкрепя напъните ни в тази тенденция, само че на никое място в Европа не е спрял натиска, а т.г. се усилва по всички направления ". Това разгласи от парламентарната естрада по време на петъчния надзор вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите му, ако през 2015 година – 2016 година, при доста по-малко опити за навлизане, в страната през територията ни са минали над 20 хиляди мигранти, в този момент, при в пъти повече опити, през те са близо 14 хиляди. Това значи, че цялата система за противопоставяне се оправя по-добре по отношение на преди.

Демерджиев изясни, че аргументите за засиления мигрантски поток са справедливи и са много отвън рамките на Турция и България, също така нямат директна връзка с работата на тристранния координационен център, който България има с Гърция и Турция на " Капитан Андреево ". Той уточни, че мигрантския напън в региона може да бъде овладян единствено при сполучлива съгласуваност сред страната ни, Турция и Гърция

Тристранният център, за който от Българска социалистическа партия желаеха информация, е основан през 2016 година и работи на 24-часов режим на работа, седем дни в седмицата. Основните области на взаимна активност са защитата на границата и противодействието на незаконната миграция., посочи Демерджиев. За последните пет години осведомителният продан в центъра се е нараснал три пъти, което значи, че извършва сполучливо дилемите, за които е основан.

В него се обменят и известия – сигнали, с които чиновниците на терен или от камери за наблюдаване, в границите на минути, предават на службите на съответната страна и те реагират.

За 2022 година от България към Турция са подадени над 5000 известия, като са открити над 63 хиляди лица, създали опит да обхванат незаконно на нашата територия. Турските гранични управляващи са задържали 36 групи с към 400 лица във връзка дейностите на центъра и взаимоотношението в него, заяви още министърът

Демержиев уточни, че България се бори с доста дефицити, свързани с защитата по границата. " Дефицит е лисата на техническо съоръжение по 110 км по границата, неналичието на съответни транспортни средства, за няколко месеца са ремонтирани неприятните пътища. Резултатите идващите месеци ще се усъвършенстват, и то внезапно ", оптимист е той за защитата по границата.

Демерджиев отговори и на въпрос, обвързван с компликациите, които българското малцинство от сръбския град Цариброд среща като минава границата, с цел да работи в България. Министърът открил, че лятото в действителност има проблем. " До средата на 2023 година би трябвало да завърши преизграждането на този пункт, който ще има 28 линии на прекосяване, потоците ще могат да се сменят ", разгласи той за ремонта на ККПП. Той се е срещнал се със сръбския дипломат и вътрешния им министър, тъй че тези линии да се обслужват и на тяхна територия. Това се прави и във връзка с ЖП линията. Кардинално казусът ще бъде решен в средата на годината, а Демерджиев даде обещание да се постарае да облекчи режима на сънародниците ни, с цел да се движат оптимално бързо от Цариброд до София и назад.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР