По-добре ли е да контактуваме с руския президент Владимир Путин

...
По-добре ли е да контактуваме с руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Съюзниците на Украйна са разделени за бъдещите стъпки по отношение на Путин

По-добре ли е да контактуваме с съветския президент Владимир Путин поради нашествието му в Украйна или да го изолираме? Трябва ли Киев да направи отстъпки, с цел да постави завършек на войната, или това ще насърчи Кремъл? Струват ли си засилените наказания против Русия съпътстващите вреди, проучва Ройтерс.

Това са някои от въпросите, които тестват единството на интернационалния алианс, който бързо се сплоти към Украйна в дните след съветската инвазия, само че три месеца след началото й е разграничен, споделиха публични лица и дипломати пред Ройтерс.

Докато западните държавни управления се борят със спираловидно растящата инфлация и разноските за сила, някои от тях в това число Италия и Унгария, приканиха за бързо преустановяване на огъня . Това може да проправи пътя за понижаване на глобите и да постави завършек на блокадата на украинските пристанища, която утежни рецесията с продоволствената сигурност за най-бедните в света.

И въпреки всичко Украйна, Полша и Балтийските страни предизвестяват, че на Русия не би трябвало да се има вяра и споделят, че прекратяването на огъня ще й разреши да консолидира териториални победи, да се прегрупира и да предприеме още офанзиви в бъдеще.

Руснаците " разпространиха тезата, че това ще бъде изтощителна война, че би трябвало да седнем към масата и да търсим консенсус ", сподели почитан украински чиновник пред Ройтерс.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи, че страната му желае Русия да бъде " отслабена ", а президентът Джо Байдън. Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че и че Украйна " би трябвало да завоюва ".

Германия и Франция приказват все по-двусмислено, обещавайки да не позволен победа на Путин, вместо да го победят , като в това време поддържат нови строги наказания.

" Въпросът, който се задава, е дали се връщаме към Студената война или не. Това е разликата сред Байдън, Джонсън и нас ", сподели пред Ройтерс помощник на френския президент Еманюел Макрон.

Русия стартира своята " специфична интервенция " в Украйна през февруари, заявявайки, че е тя е нужна, с цел да се освободи страната от рискови националисти и да унижи военните качества на Украйна - цели, които Западът жигосах като безпочвен предлог.

Оттогава Москва твърди, че военната поддръжка от Вашингтон и съдружниците проточва войната и възпира Украйна от мирните договаряния. Кремъл изиска Украйна да приключи военните дейности, да промени конституцията си, с цел да одобри неутралитет, да признае Крим за съветски и да признае източните области, следени от сепаратистите, като самостоятелни страни като изискване за мир.

Украинските и френските източници, както и чиновници в други страни, с които беседва Ройтерс и които желаеха анонимност, с цел да приказват свободно за чувствителни дипломатически политики и политики за сигурност.

Разделенията могат да станат по-изразени, защото глобите и войната оказват въздействие върху международната стопанска система, рискувайки вътрешни реакции в западните страни да стартират да работят в интерес на Путин.

" От самото начало беше ясно, че с времето ще става все по-трудно - умората от войната идва ", сподели естонският министър председател Кая Калас в изявление за CNN.

" Може да има разлика сред тези страни, които имат доста по-добри съседи от нас, и тези, които имат друга история като нас - балтийските страни и Полша.

Макрон предизвести, че, както се случи с Германия през 1918 година

Той, сходно на немския канцлер Олаф Шолц, поддържа каналите за връзка с Кремъл отворени, предизвиквайки остро неодобрение в прилежащите на Русия и Украйна страни. Полският президент съпостави телефонните разгори с контакти с Адолф Хитлер по време на Втората международна война .

" Ще би трябвало да разговаряне с господин Путин в някакъв миг, в случай че не се стигне до дворцов прелом. И още повече, тъй като тази война би трябвало да бъде допустимо най-кратка ", сподели сътрудникът на Макрон.

Шолц сподели, че диалозите му и Макрон с Путин са били употребявани за предаване на твърди и ясни послания и акцентира, че глобите против Русия няма да приключат, в случай че Путин не изтегли войските и се съгласи на спокойно съглашение, задоволително за Киев.

Служител от екипа на Шолц обаче сподели пред Ройтерс, че формулировката на Макрон е била " неудачна ". Някои френски дипломати също показаха частно запаси по отношение на позицията на Макрон, заявявайки, че това рискува да отчужди Украйна и източноевропейските съдружници от Франция.

Въпреки че е признателна за поддръжката на Запада, Украйна посрещна с изострен звук предложенията, че би трябвало да отстъпи територия като част от съглашението за преустановяване на огъня и от време на време се съмнява дали нейните съдружници са действителни единни против Русия.

Предупреждението на Макрон да не бъде унижавана Русия накара украинския външен министър Дмитро Кулеба да предизвести, че Франция сама се унижава, а връзките на Киев с Шолц са повече от хладни.

" Нямаме нов Чърчил в целия Европейски съюз. Нямаме илюзии за това ", сподели високопоставеният украински чиновник, имайки поради военновременния министър председател на Англия Уинстън Чърчил.
 Краят на една удобна ера - уроци за военни и политици от войната в Украйна
Краят на една удобна ера - уроци за военни и политици от войната в Украйна

Не е пресилено да се каже, че бойните полета край Северодонецк, Херсон и Харков в този момент се употребяват за написване на учебниците за военните академии

Представител на френското президентство сподели, че " няма дух на отстъпки във връзка с Путин или Русия в това, което споделя президентът ". Франция чака победа на Украйна и възобновяване на украинските територии, сподели служителят, а разговорът с Путин е " не за компромис, а с цел да кажем нещата по този начин, както ги виждаме ".

Представител на американската администрация сподели, че Вашингтон по-откеит в скептицизма си по отношение на това, че Русия работи добросъвестно, само че отхвърли да има " стратегическа разлика " сред съдружниците.

Говорител на Държавния департамент сподели на Ройтерс, че Съединени американски щати, които работят дружно със съдружниците, са помогнали на Украйна - със наказания, прехвърляния на оръжие и други ограничения - макар скептиците още преди нашествието. Целта, сподели представителят, е да сложим Украйна в мощна позиция за договаряния.

Позовавайки се на мненията на Остин, американски чиновник сподели, че Вашингтон няма желание да сменя управлението на Русия, само че желае да види страната отслабена до степен, че да не може да извърши сходна офанзива против Украйна още веднъж.

" Всички се концентрираха върху първата част на казаното от Остин, а не върху втората част. Искаме да забележим Русия отслабена до степен, че да не може да направи нещо сходно още веднъж ", сподели служителят.

Един източник от немското държавно управление сподели, че задачата на Остин да отслаби Русия е " проблематична ". Жалко е, че немският външен министър Аналена Бербок, от съдружния сътрудник на Шолц Зелените, поддържа тази цел, сподели източникът, защото тя усложнява въпроса по кое време глобите могат да бъдат анулирани, без значение дали Украйна се е съгласила на спокойно съглашение или не.

Източници от немското държавно управление също обявиха, че се тормозят, че някои на Запад може да подбуден Украйна към нереалистични военни цели, в това число възвръщането на анексирания от Русия полуостров Крим през 2014 година, което може да удължи спора.

Бербок обществено сподели, че глобите ще би трябвало да останат в действие, до момента в който съветските войски не се изтеглят от Крим.

Междувременно посланикът на Украйна в Германия неведнъж подлага на критика Германия за това, че се бави с изпращането на тежки оръжия в Украйна, макар че Берлин изрично отбрани своята поддръжка.

Старшият консултант на президента Владимир Зеленски Михаил Подоляк алармира за разочарованието на Украйна:

" Русия не би трябвало да печели, само че няма да даваме тежки оръжия - това може да обиди Русия. Путин би трябвало да загуби, само че дано не постановяваме нови наказания. Милиони ще умрат от апетит, само че ние не сме подготвени за военни конвои със зърно ", написа в " Туитър " той.

" Повишаването на цените не е най-лошото, което чака либерален свят с такава политика ", добави той.
 Украйна упрекна Европа и Съединени американски щати в несъизмерим боязън от Русия
Украйна упрекна Европа и Съединени американски щати в несъизмерим боязън от Русия

Западът желал да се върне към предвоенния интервал, а не да взема решение проблеми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР