По данни от националната статистика в България има около 2,1

...
По данни от националната статистика в България има около 2,1
Коментари Харесай

Пет неща, които трябва да знаете за пенсиите у нас

По данни от националната статистика в България има към 2,1 млн. пенсионери. Над 500 000 от тях получават минимална пенсия.

В Държавния фонд за гарантиране резистентност на пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд , по данни от края на ноември 2023 година са насъбрани 3,985 милиарда лева .

Ето пет значими неща, които би трябвало да знаете за пенсионирането и пенсиите у нас

Какъв е размерът на пенсиите

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на предходната година ще бъдат осъвременени с 12% по швейцарското предписание . Минималната пенсия за цялостен стаж и възраст ще доближи 580,57 лева Сега тя е 467 лв. .

Максималният размер на пенсиите в България е 3 400 лева .

От същата дата (1 юли) размерът на добавката от пенсията на умрял брачен партньор (вдовишка добавка) се дефинира в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма смяна в оптималния размер на получаваните една или повече пенсии.

В интервала 2024-2026 година пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември на миналата година, се осъвременяват от 1 юли всяка година с %, избран като сбора от 50 на 100 от повишаването на осигурителния приход и 50 на 100 от показателя на потребителските цени през миналата календарна година .

- 2024 година – 11 на сто;

 2025 година – 8 на сто;

- 2026 година – 5,4 на 100.



Може да се купува стаж за пенсия

В България е допустимо да се купува недостигащия стаж за пенсиониране . От 1 януари се усилиха възрастта и стажът, нужни за пенсия.

Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години . Това могат да създадат авансово и хора, които са били постоянни студенти за периода на образованието. От Национален осигурителен институт от време на време регистрират че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година коства и повече пари поради нарастването на минималната осигуровка. 19,8% от нея е цената за месец. За предходната година над четири хиляди души са купили стаж, показват от осигурителният институт.

Какви удръжки могат да се вършат от пенсиите



Според българските закони пенсиите могат да се вършат удръжки за запори , наложени по реда на  Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и за възобновяване на безпричинно получени суми за осигурителни заплащания.

Когато лицето по едно и също време има няколко от тези удръжки, се съблюдава избран ред, по който те се удържат от пенсията.

Съгласно член 114а, алинея 4 от Кодекса за обществено обезпечаване вземанията се събират в последователност: отговорности за прехрана, безпричинно изплатени суми за осигурителни заплащания, други обществени вземания и частни вземания.



Какви са методите за погашение на пенсията

Има два метода, по които може да се получава пенсията - на адрес посредством пощенската станция или по персонална платежна сметка . При подаване на заявката за разпределяне на пенсия във формуляра се попълня желанието на пенсионера по какъв начин да получава пенсията си, т.е. той към този момент би трябвало да е избрал единствено един от методите за погашение на пенсията.

Не се позволява част от пенсията да се изплаща посредством пощенска станция, а друга част да се превежда по сметка.

В какъв период могат да се потърсят неполучени суми от пенсии

Когато има неполучени суми от пенсия и добавки, пенсионерът или неговите наследници могат да ги изискат от териториалното отделение на Национален осигурителен институт. В този случай се ползва наредбата, според която вземането за пенсия и добавки, в това число след гибелта на пенсионера, се погасява с приключването на 3-годишен давностен период, считано от 1-ви януари на годината, последваща годината, за която се отнася.

Този период се ползва както във връзка с титуляря на пенсията, по този начин и за неговите наследници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР