По данни от Информационната система за борба с COVID-19, на

...
По данни от Информационната система за борба с COVID-19, на
Коментари Харесай

Доклад на доц. Кунчев: Заболеваемостта сред учениците расте, нужни са по-строги мерки

По данни от Информационната система за битка с COVID-19, на база дата на карантиниране на доказан случай, към 08.10.2021 година кумулативната заболяемост от COVID-19 e най-висока при децата на възраст 17 година – 5 320,43 на 100 000 население, следвани от децата на 16 година и 15 година, надлежно 4 899,81 и 4 753,35. Това написа в основният здравен контрольор.

Според документа през септември 2021 година се регистрират най-високите стойности в детската заболяемост от COVID-19 от началото на пандемията, с изключение единствено на възрастите 15 година и 18 година, където през март 2021 година регистрираната месечна заболяемост е била по-висока. Заболяемостта от COVID-19 през 2021 година при децата значително надвишава тази през 2020 година Причина за това е от една страна усъвършенстваната опция за проучване на всяко лице със подозрение за зараза, породена от новия ковид, а от друга - появяването на разновидности на безпокойствие с по-висока инфекциозност, използването или не на ограничително-изолационни (нефармацевтични) ограничения и тяхното съблюдаване. През 2021 година, заради насъбрана отмалялост и неприятна осведомителна акция за изгодата и спазването на главните противоепидемични ограничения, макар разпространяването на Делта вид със доста по-висок вирусен товар и контагиозен показател, въведените в страната ограничения се неглижират от жителите, което спомага за предаването на вируса измежду другите групи от популацията, в това число и измежду децата.
 Кунчев сподели по кое време ще въведем по-строги ограничения, може би локдаун Кунчев сподели по кое време ще въведем по-строги ограничения, може би локдаун
Докато цялата страна не влезе в една по-сериозна заболеваемост над 500 на 100 000 души население по-сериозни здравни ограничения не се предви...

При сравняване на месечната заболяемост от COVID-19 при децата от другите възрастови групи (доучилищна – 0-6 година, начален стадий на образование – 7-10 година, междинен стадий на образование 11-13 година и горен стадий на образование 14-18 г.) растеж се регистрира при всички групи, като максимален по отношение на предходните месеци юни-юли е при децата от горен курс. Ръст в броя на новозаразените деца се записва още през м.август тази година, в резултат на извършени проведени летни лагери и почивки, в границите на които бяха регистрирани епидемиологични гърмежи измежду летуващите деца в няколко области на страната. Интересен е фактът, че през м.август и септември висока месечна заболяемост се следи при децата до 1 година, най-вероятно заради предаване на инфекцията в фамилията от родители, братя, сестри и други, както и отвесно по време на раждането, написа още доцент Кунчев. Той се базира на разбора на гл.ас. доктор Лъчезар П. Томов, Нов български университет, съгласно който случаите при групата 0-19 години доближава рекордни равнища след началото на образователната 2021/2022 година.

При сравняване на относителния растеж при децата и възрастовите групи на родителите на седмична база ясно се вижда закъснението сред 0-19 г и 30-59 г, т.е. че заболяемостта първо пораства при децата, а след това при родителите: предаването на инфекцията от деца към родители господства. С оглед на съвпаденията по време сред скоковете при деца и началото на образователната година, хипотезата за ролята на учебните заведения наподобява най-вероятна, безапелационен е доцент Кунчев.

В безспорен размер, новорегистрираните на ден деца надминават 300, а средноседмичните случаи нарастват с 60%. Относителният дял на доказаните случаи измежду учениците през предходните епидемиологични талази е с растеж от 2% на 4% при присъствено образование. С подема на епидемиологичния развой през м. август относителният дял на децата доближи до 18%, в подтекста на всеобщото разпространяване на Делта разновидността, след което спадна до 6% и в следствие през втората половина на м. септември се удвои. Според гл.ас. доктор Лъчезар П. Томов, от наличните от последната седмица данни на Единния информативен портал (статистика в отворен формат) за записаните случаи на COVID-19 по възрастови групи 0-1 година,1-5 година, 6-9 година, 10-14г. и 15-19 е видно, че случаите при 10-14 година и 15-19 година освен съставляват болшинството от случаите, само че и наклонността на растеж при тях е главната. Цитираното нагоре още веднъж удостоверява, че през м. септември в страната се регистрира значителен растеж на случаите на COVID-19 при децата, което съответствува както в нарасналата епидемиологична интензивност на процеса, по този начин и със стартирането на образователната година. Към момента е записано и забавеното с 3 седмици повишаване на заболяемостта в групата на 20-49 година, евентуално инфектирани и болни родители и други контактни на децата членове на фамилиите.

От извършения от гл.ас. доктор Лъчезар П. Томов математически разбор и прогноза на разпространяването на COVID-19 при децата е открито, че Делта разновидността се отличава от другите разновидности с по-високата си инфекциозност, с базово репродуктивно число R0=6-8, при което разпространяването при възрастови групи с по-интензивни контакти е неведнъж по-голямо. Вероятна причина за увеличаване на инфекциите в детска възраст е и имунизационния обсег при възрастните, което „ изтласква “ инфекциозния развой в групата на неимунизираните – децата, така наречен „ подмладяване “ на инфекцията и опцията за нейното разпространяване измежду тях. Този феномен е открит и в страни с високо имунизационно покритие и занапред предстоят изследвания в тази тенденция. В допълнение, според последната оценка на риска на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, поради високата инфекциозност на Делта разновидността, рискът от предаване на вируса в образователните заведения е по-висок по отношение на предходните разновидности, което постанова използването на съотносими нефармацевтични ограничения.  
 Стойчо Кацаров: До ден-два ще има заповед с новите ограничения Стойчо Кацаров: До ден-два ще има заповед с новите ограничения
Заповед с нови противоепидемични ограничения ще има до ден - два, а те ще влязат в действие до края на седмицата. Това разгласи министърът на здраве...

Според доцент Кунчев, избягването на скупчвания, добра хигиена, усъвършенствана вентилация, носене на маски и други са съществени принадлежности за понижаване на предаването на инфекцията в учебните заведения. Като добър метод се показва и използването на периодически, даже ежедневни проучвания в учебните заведения с оглед понижаване спирането на просветителния развой и отсъствията от учебно заведение. Освен това, Световната здравна организация в свое научно малко известие за COVID-19 при децата и подрастващите заключава, че децата и подрастващите са възприемчиви към заразяване със SARS-CoV-2 и евентуално предават вируса на близките. Рискът от предаване на вируса от и на децата зависи от разпространяването на болестта в общността, прилаганите ограничения за надзор на вируса и биологични фактори, свързани със самия вирус (напр. вида на циркулиращия вариант). СЗО предлага подобаващи ограничения за отбрана като физическа отдалеченост, хигиена на ръцете, съответна вентилация и носенето на маски да бъдат непрекъснато прилагани в учебните заведения, изключително в изискванията на изчезнала имунизация за всички възпитаници.

Заради всичко това, доцент Кунчев предлага да се вкарат редица противоепидемични ограничения в образователните заведения в страната, като наложително носене на защитна маска за лице от всички деца от пети клас в това число нагоре по време на престоя и образованието им в образователните заведения в страната, както и за целия педагогичен и непедагогически личен състав по време на престоя им в образователните заведения в страната. Предлага се още ограничение скупчването на възпитаници, посредством прекратяване на извънкласни действия при разбъркване на деца от разнообразни паралелки. Всички действия да се организират със наложително носене на защитна маска за лице, а децата да спортуват единствено навън при съществуване на метеорологична опция, като се наложи цялостна възбрана на потреблението на физкултурни салони и зали в учебните заведения.

С оглед на бързо възходящата заболяемост измежду децата, заради по-голямата контагиозност на Делта вид, предлагам още да се вкарат ясни критерии за осъществяване на присъствено и отдалечено образование при достигнати разнообразни равнища на 14-дневна заболяемост, като при постигане на 14-дневна заболяемост на и над 500 на 100 000 население, въвеждане на образование в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено образование. При постигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население - прекратяване на образователния развой. При неявяване на над 20% от учениците от учебно заведение и/или сложени под карантина над 30% от паралелките в обещано учебно заведение в област от така наречен алено равнище и възходяща наклонност в 14-дневната заболяемост – прекосяване на образование в електронна среда по график, с присъствено образование на паралелки с минимален брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР