По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция

...
По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция
Коментари Харесай

Министър Богданов: Износът на оръжейна продукция през 2022 г. е нараснал с 200%

" По данни от 2022 година износът на профилирана оръжейна продукция е повишен с 200%. Това е към 1,6 - 1,7 милиарда евро или към 220% растеж по отношение на 2020 година, сподели пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Богдан Богданов.

По думите му промишлеността се развива и задачата е да продължим развиването ѝ, както и модернизацията на произвеждане. " Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези фабрики ", съобщи министърът.

Миналата седмица министерството на стопанската система е завело иск против апортирането на акциите на Пловдивския панаир към сдружението на Георги Гергов. По последни данни панаирът е с над 100 млн. загуба поради неефективно ръководство, а може би целеустремено, разяснява Богдан Богданов.

" Тепърва съдът ще каже кой е отговорен. За нас беше значимо първо да се спре вписването, което трябваше да стане при започване на юни и Пловдивският панаир в огромната си степен да бъде в частни ръце.

Ще следим развиването на правосъдния развой. Тук не е единствено Министерството на стопанската система, получихме поддръжка и от Министерски съвет ".

Общинските съветници в Пловдив оказаха да преглеждат подмяна на варненските акции в панаира

По данни на Българска народна банка 2022 година е втората от последните 15 години с най-голям растеж на вложенията у нас, сподели още Богдан Богданов.

" Продължаваме този тренд и през 2023 година, като за първите четири месеца Българска народна банка регистрира към 60% растеж на вложенията в България, това са предварителни данни ".

Инвеститорите демонстрират интерес към съответни промишлености, у нас това са главно индустриалните предприятия. Министърът разяснява, че всеки ден се среща с интернационалните вложители и локални компании, които желаят да разширят своите производства и са оптимистични във връзка идното приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към районите, които са вложили в инфраструктура - Пловдив, а през последната година и Бургас, който предходната година е бил преди всичко по привличане на директни задгранични вложения с инфраструктура и добре готови индустриални зони.

" С приоритет ще работим за Северна България, изключително поради връзките север - юг, които ще се подобрят поради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са райони, които занапред ще се развиват и изискват старания най-много за инфраструктурно застраховане, само че и подобаваща работна ръка ".

Данъчната ни политика и сега е атрактивна за огромна част от вложителите, само че би трябвало актуализация на закона за поощряване на вложенията, уточни министърът. Трябва да имаме нови насърчителни ограничения и те да бъдат ориентирани към браншове с действителна висока добавена стойност.

Нещата, които се случват в ДКК, са познати на обществото, само че няма смяна, уточни министърът. Проблемите са хронични - неефективно ръководство, възлагане на планове без публични поръчки.

" Едната компания е " Монтажи ", другата е " Ел Би ", там също видяхме проблеми, избрани пари липсват. Ние обаче би трябвало да получим противоположна връзка от способените органи, които са алармирани още 2021 година, когато министър на стопанската система беше Кирил Петков ".

Външна интервенция ли е повода за следващия гърмеж в склад на Емилиян Гебрев?

Все още се чакат резултатите от инспекциите за гърмежите в оръжейните ни хранилища, сподели още министър Богданов. Последният беше в края на юни, в склад на Емилиян Гебрев. Няма и резултат от следствията за същите произшествия и предходните години, уточни още Богданов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР