По данни на Световната организация по здравеопазване всяка трета жена

...
По данни на Световната организация по здравеопазване всяка трета жена
Коментари Харесай

Бъдете нащрек за жени с черна точка на дланта си

По данни на Световната организация по опазване на здравето всяка трета жена в света е жертва на домашно принуждение. Тези потресаващи данни са основателна причина да се приказва за този проблем. Най-сложното в тази тематика е, че формите на домашно принуждение са многолики и разнородни, само че те съвсем постоянно са скрити от хората. Този проблем не се споделя в другарски диалози - най-често от боязън или позор. Затова си мислим, че такива неща се случват, само че някъде надалеч от нас, от нашата среда, от нашия живот. Истината обаче е, че този проблем визира всички ни, цялото общество. Напълно неправилна е и визията, че това се случва единствено в нещастните фамилии. Статистиката демонстрира, че измежду нападателните съпрузи има и сполучливи преподаватели, адвокати, банкери, медици...

Всъщност историята на тази точка стартира от американската стопанка Дина, която се омъжва за собствен съученик незабавно след довеждане докрай на гимназията. По времето, до момента в който брачният партньор й учи в университета, тя ражда момченце, а по-късно - и две момиченца. Така приема ролята на брачна половинка, майка и стопанка. Съпругът й Боб обаче е мощно ревностен до степен, че да не разрешава на жена си да излиза от вкъщи им без него. Няма право да отиде даже до магазина или детската градина сама. Съпругът й съставил график на всички задължения в живота им, който изисква да се съблюдава прецизно. 

След пет години тежък брак Дина не устоя повече и един път отива без разрешението на брачна половинка си на среща на випуска. Когато се връща вкъщи, я застига и първия побой като наказване за нейното непокорство. Скоро това се трансформира в постоянна процедура. Ако допреди това Боб оказва душевен тормоз на жена си, в този момент към него се прибавя и физическото принуждение.

Изолацията на Дина от света е цялостна – няма право на мобилен телефон, позволено й е да поддържа връзка единствено с родителите по стационарния телефон, безусловно й е неразрешено да ги кани без разрешението и наличието на Боб у дома. По този метод дамата претърпява някак още две тежки години, когато й оказва помощ да се избави щастлива случайност.

Бременна с следващото дете, тя отива на женска консултация дружно с мъжа си. Лекарят й споделя да легне на кушетката и дърпа завесата. Дина вижда на масата до себе си маркер и прегръща шанса си за избавление. Написва на ръката си: “Помогнете ми! ”, след което демонстрира дланта си на доктора. За благополучие, той се оказва задоволително предвидлив, с цел да реагира тъкмо както би трябвало. Не се издава по никакъв метод какво е прочел. Казва, че се постанова да излезе за малко и моли съпрузите да го почакат в кабинета. Минути по-късно се връща дружно с двама служители на реда. Пред тях Дина се разплаква и споделя за целия тежък тормоз, през който е минала през последните години. Боб е задържан и получава възбрана да се приближава до Дина и децата. 

Младата жена се реалокира при родителите си и взема решение да помогне и на други дами в нейното състояние, разбирайки безизходицата, в която може би се намират. Така й хрумва концепцията с черната точка на дланта. Тя разгласява историята си в обществената мрежа и приканва дами в нейното състояние да рисуват точка на ръката си като знак, че са в заплаха. Потребителите реагират незабавно и разясняват, че ще наблюдават деликатно за този знак. За негативно време стотици дами получават поддръжка – някои от свои близки, които остават потресени от истината, а други – от напълно непознати хора.

Идеята придобива все по-голяма известност. Преди няколко години по самодейност на група ирландски деятели започва необикновена акция под названието “The Black dot " (Черна точка). Целта на този план е да се притегли вниманието на обществото към казуса с домашното принуждение.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР