По данни на КНСБ общо 86 средни и големи предприятия

...
По данни на КНСБ общо 86 средни и големи предприятия
Коментари Харесай

Общо 86 големи и средни предприятия са засегнати от кризата

По данни на КНСБ общо 86 междинни и огромни предприятия са наранени до този миг от рецесията. В тях са заети над 46 245 чиновници.

Проучване на синдикатите демонстрира, че в огромните предприятия и бюджетните организации, в които има построени синдикални организации, с няколко изключения, към този стадий не са подхванати съкращения на личен състав. Това се дължи главно на непрестанния обществен разговор и опциите, контрактувани посредством груповите трудови контракти и демонстрира преимуществата от съществуването на такива и в сложни обстановки като актуалната.

Съкращения на служащи или идни такива се следят в 13 на 100 от компаниите. В 78% от предприятията служащите са в заплатен отпуск, а в 26 на 100 - в неплатен.

Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризма и кафетерийната сфера) има във ВиК бранша, леката индустрия, автомобилостроенето, превоза ( най-вече вътрешен), преработващата индустрия. Военната индустрия и бранш дървообработване също са наранени. Усещат се засилващи проблеми и в бюжетния бранш. Най-много наранени работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково.

Тази заран финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ще се пренасочат4,5 милиарда лева в интерес на дребния и междинния бизнес, самонаетите и лицата, които поради рецесията са в неплатен отпуск и няма да могат да поставят труд. Първата марка е обвързвана с началото на програмата през Българската банка за развиване за разпределяне на безлихвени заеми за отбрана на хората, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията. Целта е да се подкрепят засегнатите от икономическите последици от пандемията физически лица и самоосигуряващи се.

Хората, които могат да се възползват от финансовия инструмент, би трябвало да имат отработени най-малко пет работни дни през месец март, в случай че това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск. Те имат право да аплайват. Има деклариран интерес от 12 банки сътрудници - "Алианц банк България ", "Банка ДСК ", "Инвестбанк ", "Интернешънъл Асет Банк ", ОББ, "Общинска банка ", ПИБ, "Райфайзенбанк ", "Търговска банка Д ", "УниКредит Булбанк ", ЦКБ и Пощенска банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР