По данни на Евростат 21% от жените в България са

...
По данни на Евростат 21% от жените в България са
Коментари Харесай

Всяка пета жена е пердашена от партньора си

По данни на Евростат 21% от дамите в България са претърпели принуждение от сътрудник по време на връзка. Това бе оповестено по време на полемика, отдадена на домашното принуждение.
През предходната година 20 дами са били убити от колегата си, а 1400 са записаните случаи на принуждение вкъщи. Припомняме, че през септември 2023 година от Главна дирекция " Национална полиция " оповестиха, че случаите на домашно принуждение у нас са се нараснали с 60% за интервала януари-август.
Ръководителят на представителството на Европейска комисия в България Бойко Благоев уточни, че тематиката за домашното принуждение е наболяла.  Предстои да бъде призната Директива по тематиката, която би трябвало да бъде превозена в законодателството на страните членки.
Припомняме, че в края на м.г. стана ясно, че с изключение на в Спешна помощ, в 285 лечебни заведения в страната жертвите на принуждение могат да търсят помощ. Този лист е даден на полицията. Медицинска помощ в такава обстановка може да получи и здравнонеосигурен. За правоохранителните органи значимо е издаденият от лечебно заведение документ да е задоволително обширен.
Припомняме, че в края на 2023 година в Министерски съвет показаха мобилното приложение " Помогни ми ". То ще обезпечи отбрана на жертвите при опазване на анонимността им, увери тогава вицепремиерът Мария Габриел.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР