По данни на браншовата асоциация заради намалените приходи производителите се

...
По данни на браншовата асоциация заради намалените приходи производителите се
Коментари Харесай

ЕС да подкрепи зърнопроизводителите у нас като отвори кризисен резерв, иска България

По данни на браншовата асоциация поради понижените доходи производителите се задъхват, а предстоят нови разноски около пролетната сеитба и подхранването на есенниците, предават от Българска национална телевизия. Призивите към Брюксел са блокът да отвори спешен запас за поддръжка на зърнопроизводителите. Целта е тези средства да се употребяват като тип обезщетения.

 

България е солидарна с Украйна, само че трябват незабавни ограничения, с цел да се защитят българските производители. За това прикани на последното съвещание на земеделските министри в Брюксел министър Явор Гечев.

 

" Договорихме се, че има проблем и че механизмите каквито са сега за отворен пазар във връзка с съществуващите коридори, не са тъкмо такива, каквито Европа ги е измислила. И че трябват спомагателни дейности във връзка с това ограниченията да работят в действителност като коридори, а не зърното да доближава до избрани страни и да ги трансформират в буферни хранилища ", сподели Явор Гечев.

 

По думите на земеделския министър с изключение на с обезщетения от спешния запас, Брюксел може да отвори спешни хранилища, които да поемат спомагателните количества зърно. 

“Поискахме и спомагателна регулация, с цел да знаем тази украинска пшеница и слънчоглед къде отива и по какъв начин излиза от Европейския съюз, т.е. да имаме гаранция, че тя няма да се смесва и няма да се разполага на българските пазари ", сподели Явор Гечев.

 

Засега отговорът на Брюксел е, че Европейската комисия е подготвена да обмисли потреблението на спешен запас. Сумата за него в европейския бюджет за 2023 година е 450 милиона евро.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР