По данни на БНБ общият брой на банкоматите в България

...
По данни на БНБ общият брой на банкоматите в България
Коментари Харесай

Банките сериозно редуцират броя на банкоматите

По данни на Българска народна банка общият брой на банкоматите в България понижава. Статистиката сочи спад сред 1 и 5 % всяка година, като в интервала 2019 и 2020 година разликата е най-голяма. 

Тази наклонност не е нова, общият брой банкомати постепенно понижава от пика им през 2016 година, когато има над 5750 такива дейни устройства в България. През последните две години обаче, резултатът на пандемията ускорява процеса на унищожаване на АТМ машини, както и на банковите клонове в страната. Така през 2021 година е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години. Премахнати са 400 дейни устройства през последните пет години, оповестяват от Euronet - България.

Въпреки растежа на заплащанията с карта от началото на пандемията, в България към момента кешовите заплащания са желан способ на разплащане. Затова е тревожна новината, че почти 10% от българските банкомати излизат от приложимост през последните 5 години. Устройствата се отстраняват основно от едва обитаеми места, изолирани местоположения и труднодостъпни райони и това затруднява всекидневието и финансовите благоприятни условия на доста българи, поданици и гости на тези региони. 

Възрастните хора мъчно получават достъп до пенсиите си, би трябвало да плануват спомагателни разноски за превоз и да отделят особено време, с цел да вървят до банкомат отвън обитаемото си място. При сегашните епидемиологични условия това става все по-голям проблем и лимитира солидна част от българското население.

Липсата на достъп до банкомати води до редица проблеми, които засягат едва обитаемоте места в България. Липсата на банкомат и достъп до финансови услуги носи със себе си съществени второстепенни последствия, които могат да афектират локалната стопанска система, население и опазване на здравето. Обикновено в един едва обитаем район или населено място е конфигуриран един банкомат, в редки случаи участва и банков клон. 

От петте най-големи банки в България през последните години три записват годишен спад в броя на лични банкомати и банкови клонове. Тъй като банкоматите са напълно поддържани от банките, чието име носят, това е огромна финансова отговорност за тях. На банките не им е преференциално да поддържат лични банкомати с невисок % на приложимост, на труднодостъпни места, без контрол и механически сертифицирани лица за поддръжка. Само за последната година една от банките с най-вече физически клонове в България е понижила броя на локациите си с 21, а банкоматите си редуцира с 40.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР