По данни на Агенцията по заетостта през тази година 20%

...
По данни на Агенцията по заетостта през тази година 20%
Коментари Харесай

20% от фирмите ще търсят и наемат хора през годината

По данни на Агенцията по заетостта през тази година 20% от всички съвсем 400 000 предприятия ще търсят да наемат нови хора. На работодателите ще са нужни към 90 000 души с висше обучение - учители, медицински сестри, IT експерти и други и към 64 000 в специалностите, свързани с по-ниска степен на подготовка. Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на 14-тата годишна среща на представители на държавното управление и бизнеса. По думите ѝ един от главните цели на Министерството на труда и обществената политика е подготовката на качествена работна мощ.

“Ще създадем всичко допустимо да издирим тези 170 000 души, които нито учат, нито работят. Те може да са в сивата или платформената стопанска система. Една от вероятните ограничения за тях е да се сътвори бърза писта за валидиране на умения. След като потвърдят уменията си, ще получават документ. Той няма да дава опция за продължение на образованието, само че с него ще може да се влеят в пазара на труда “, сподели Сачева.
По време на срещата тя заяви, че се планува основаването на стратегия за привличане на висококвалифицирани експерти като се обезпечи опция за по-бързото им влизане в България и тласъци, свързани със средата за живот.

“Подобен пакет прилагаме за български студенти в чужбина, които имат предпочитание да се върнат в нашата страна. Правим и кариерни конгреси с задгранични компании, които оферират работни места в България “, добави Сачева.

Социалният министър уточни, че ще бъдат импортирани и промени в Кодекса на труда до края на април. В момента работна група разисква предложенията на работодателите и синдикатите. Една от евентуалните промени ще бъде въвеждането на спомагателна алтернатива за ексклузивен труд до 300 часа годишно във компаниите и предприятията, в които има групово трудово договаряне. Ще създадем легално нещо, което по този начин или другояче се случва “, изясни още тя.

По думите ѝ би трябвало повече еластичност за работодателите и повече отбрана на правата на служащите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР