По-честото използване на тази една дума може да ви направи

...
По-честото използване на тази една дума може да ви направи
Коментари Харесай

Изследване на Харвард: Има една дума, с която можете да накарате всеки да направи каквото искате. Ето я!

По-честото потребление на тази една дума може да ви направи с 50% по-убедителни, сочи изследване на Харвард.
Необходима е единствено една дума, с цел да измененията мнението на някого. В множеството случаи.

И тя е –  „ тъй като “

Това твърди Джона Бъргър, професор по маркетинг в учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания, който е съставил лист с „ вълшебни думи “, които могат да трансформират метода, по който поддържате връзка. Използването на думата „ тъй като “, до момента в който се пробвате да убедите някого да направи нещо, има вълнуващ резултат, споделя той пред CNBC Make It: Повече хора ще ви слушат и ще вършат това, което желаете.

Бъргър показва съвсем 50-годишно изследване на Харвардския университет, в което откриватели седят в университетска библиотека и чакат някой да употребява копирната машина. След това се доближили и поискали да прередят случайно определен участник.

Те дефинирали настояването си по три разнообразни метода:

„ Мога ли да употребявам ксерокс машината? “
„ Мога ли да употребявам ксерокс машината, тъй като би трябвало да направя копия? “
„ Мога ли да употребявам ксерокс машината, тъй като бързам? “

И при двете претенции, употребяващи „ тъй като “, хората, които са се съгласили, са с били с над 50 % повече, откриха откривателите. Дори втората дефиниция – която може да се пояснява като „ Мога ли да застана пред теб, с цел да направя тъкмо същото нещо, което правиш ти? “ – е ефикасна, защото демонстрира, че непознатият, който желае услуга, най-малко е деликатен, сочи изследването.

 

 

„ Убеждаването не се дефинира от самата причина “, написа Бергер в книгата си по тематиката „ Вълшебни думи “, която излезе предходната година. „ То се управлява от силата на думата. “

 

Други „ вълшебни думи “ и по какъв начин да ги употребявате

Компаниите употребяват „ тъй като “, с цел да създадат рекламите си по-убедителни, написа поведенческият академик Нуала Уолш в графа в Inc.com предходната година. Компанията за гримове L’Oréal употребява слогана „ Защото си заслужаваш “ в продължение на пет десетилетия. А мебелните магазини имат потребност да пазарувате от техните разпродажби в този момент, „ тъй като са за стеснен интервал от време “.

Седембуквената дума не е единствената, която има информационни суперсили.

Аргументите, настояванията и презентациите не са повече или по-малко безапелационни, когато се основават на солидни хрумвания, споделя Бъргър, те по-скоро зависят от обособените думи, които употребявате.

„ Може да имате отлични хрумвания, само че отличните хрумвания не всеки път ще накарат хората да ви изслушат “, споделя той. „ Фините промени в нашия език могат да имат в действителност огромно влияние. “

Изричането и писането на думата „ предлагам “ вместо „ одобрявам “ прави вероятността хората да последват предложенията ви с близо една трета по-голяма, отбелязва Бъргър в книгата си. Същото важи и за замяната на сказуеми със съществителни, споделя той. Хората са с 30% по-склонни да изпълнят молбите ви, когато поискате помагане вместо помощ или гласоподаване вместо избор.

Можете и би трябвало да употребявате тези тактики, когато сте в ролята на адресат на известието в диалога, споделя Бъргър: Вслушвайте се в характерните думи, които употребяват другите хора, и подгответе отговор, който е непосредствен до техния език. Това може да помогне за реализиране на съглашение, решение или връзка.

 

Източник – CNBC /Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР