По-чести са ритъмните нарушения и тромбозитеСърдечната недостатъчност е сериозно хронично

...
По-чести са ритъмните нарушения и тромбозитеСърдечната недостатъчност е сериозно хронично
Коментари Харесай

Проф. д-р Пламен Гацов: COVID-19 рядко води до сърдечна недостатъчност

По-чести са ритъмните нарушавания и тромбозите
Сърдечната непълнота е съществено хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите ѝ са зной и мощна изнемощялост. Понякога болният не може да направи и няколко крачки, без да се задъха и да би трябвало да спре за отмора.

Годишно в болница у нас във връзка на болестта постъпват близо 90 000 души, а 150 000 живеят с това страдалчество. В ситуацията на Коронавирус пандемията кардиолозите обърнаха особено внимание на сърдечната непълнота. Вече е потвърдено, че тя е рядко затруднение след прекаран COVID-19, което е добра вест. Преди месеци се споделяше противоположното мнение.

„ Вече натрупахме забележителен опит с това, какви сърдечно-съдови затруднения провокира болестта COVID-19. Сърдечната непълнота, провокирана от самата зараза, в резултат на миокардит, е рядко затруднение. Тези случаи не са по-чести от тези при сезонния грип. По-чести са ритъмните нарушавания на сърцето, неголеми перикардни изливи и тромбози. Последните са на първо място венозни и те са много чести - до 30% от болните. По-редки, само че доста по-опасни са артериалните тромбози”, изяснява проф. доктор Пламен Гацов от Медицински университет - Плевен, ръководител на работната група по сърдечна непълнота към Дружеството на кардиолозите в България.

Заболяването се дефинира като по-опасно от рака, защото 15% от болните умират до края на първата година от слагането на диагнозата, а 50% умират до третата година. „ Това надалеч надвишава смъртността от множеството онкологични болести. Ако погледнете статистиката за страната, ще видите, че смъртността от онкологични болести е към 17%, а от сърдечни и съдови (това включва и сърдечната недостатъчност) - 65%”, показва проф. Гацов.

Хората, които развиват сърдечна непълнота, най-често имат друго предшестващо сърдечно заболяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР