По брега е издигната защитна стена, а прозорците са зазидани

...
По брега е издигната защитна стена, а прозорците са зазидани
Коментари Харесай

Виждаме ясно как земята под краката ни изчезва: Селото, което потъва

По брега е издигната защитна стена, а прозорците са зазидани на половина: жителите на село Бан Кун Самут Чин са повдигнали с един метър пода навътре в локалния будистки храм. През цепнатините сред дъските се вижда водата. " Виждаме ясно по какъв начин земята под краката ни изчезва. А с нея - и популацията. Когато бях дете, сушата беше пред очите ни, а в този момент е отдалечена на два километра ", споделя пред немската обществено-правна телевизия АРД кметът на селото Висану Кенгсамут. Той споделя, че неговото семейство към този момент се е местило три пъти - тъй като водите заливали къщите. Това съобщава .

Селското учебно заведение, което се е местило три пъти

И учебното заведение в селото е трябвало към този момент три пъти да се мести на ново място. 35-годишната Нантаван Кенгсамут го е посещавала като дете, а в този момент се занимава с администрацията. " Завърнах се, тъй като домът ми е тук ", споделя дамата пред АРД. Когато била дребна, в учебното заведение имало 160 възпитаници, а през днешния ден са единствено пет. Двама учители преподават по всички предмети на децата, които са на възраст сред девет и 12 години.

Със смарт телефона си Нанватан Кенгмасут демонстрира на репортерите от немската медия видео от последната стихия, която ненапълно разрушила защитната стена към учебното заведение. В момента мъжете от селото я поправят. " Ако я няма, и учебното заведение ни повече няма да го има. " В двора на учебното заведение преди е имало игрище, само че днешните възпитаници знаят за него единствено от разказите на възрастните. " Чичо ми ми е разказвал, че като дете е играл тук футбол ", споделя дребният Хал.

Мангрови дървета против бедствието

Хората в село Бан Кун Самут Чин от години взимат ограничения - засаждат мангрови дървета, строят насипи. Най-добра работа прави вълноломът от триъгълни бетонни блокове. Първата редица от тях разделя вълните на две, втората - на четири, третата - на осем, изясняват публицистите от АРД.

Така вълните отслабват и не могат да навредят толкоз на крайбрежието. Проектът за оборудването е на геолога Танават Ярупонгсакул. " Установихме, че зад бариерата са се натрупали седименти на над два метра височина. " Върху тях в бъдеще биха могли да бъдат засадени мангрови дървета, които да пазят брега. Същевременно бариерите не пречат на придвижването на рибите, животните и питателните субстанции от морето - за разлика от твърдите непропускливи каменни стени. Респективно и екосистемата продължава да се развива, показва АРД.

Както споделя пред немската медия Танават, неговото откритие би могло да се употребява и в доста други страни и да избави от поглъщане и столицата на Тайланд. И в Банкок морето нападна крайбрежието, с всяка последваща година гълтам все по-голяма част от сушата. Над 10 % от тайландското население, което живее по крайбрежието, са наранени от прииждането на водите.

" Имаме потребност от по-строги правила "

Специалистката по градоустройство Витбусаба Мароме отбелязва пред АРД следното: " Повечето учени приказват за възходящо морско ниво с сред 20 и 30 см през идващите 30 години, т.е. до 2050 ". Но проблемите по крайбрежието са провокирани освен от покачването на равнището на водата, само че и от язовирните стени по реките, в следствие от които по брега се натрупат по-малко седименти и почвата се сляга.

Мароме е уверена, че Тайланд има потребност от по-строги правила за строителство. Важно би било да се забрани строителството на тежки здания, заводи или основни пътища в застрашени от поглъщане региони.

Атракция за туристите

В Бан Кун Самут Чин се пробват да се задържат колкото се може по-дълго над равнището на водата. Междувременно селото се е трансформирало в магнит за туристите, а приходите биха могли да се употребяват за последващи защитни ограничения, споделя пред АРД кметът на село Бан Кун Самут Чин. " Ще продължа да работя в тази посока, без да мисля толкоз доста какво сме изгубили, колкото по какъв начин бихме могли да спасим това, което е останало. "

Междувременно локалните хора са издигнали нов храм на мястото на остарелия, който е потопен - той е по-голям и е подложен на по-висока бетонна основа. За да може бъдещите генерации да го знаят освен от разказите на по-възрастните - както учебното игрище.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР