Плувците от националния отбор на България ще бъдат подложени на

...
Плувците от националния отбор на България ще бъдат подложени на
Коментари Харесай

Масовите допинг тестове за плувците започват в понеделник


Плувците от националния тим на България ще бъдат подложени на всеобщо тестване за приложимост на допинг в понеделник (8 март), научи bTV. Проверката идва няколко дни, откакто в приложимост на остарелия анаболен стероид станозолол бяха уличени Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Нови проби ще дадат всички от тимовете за мъже, дами, юноши и девойки. Масовото тестване е поръчано от Федерацията по плувни спортове и президента Георги Аврамчев. Това беше едно от обещанията му, откакто bTV разкри за позитивните проби и порочните практики в националния отбор.

Отборите се събраха за лагер в понеделник (1 март), като през първия ден под управлението на селекционера Кристиян Минковски тренира единствено младата вяра Габриела Георгиева, която към момента чака резултат и от първата си проба, взета на 18 февруари. Новите допинг проби ще бъдат направени в Българския антидопингов център. Тъй като у нас няма лиценз за проучването им, те ще бъдат пратени във Виена.

След като стана ясно, че трима национали са дали позитивни проби за станозолол, редица от някогашните плувци - Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, както и огромната звезда в отбора Антъни Иванов, който учи и тренира в Съединени американски щати от няколко години, желаеха оставката на треньора Минковски и лекаря Любомир Петров.

Разследването на bTV сподели, че плувците са приемали хапчета (повече от 30 на ден), раздадени им от двамата в пластмасови чашки. Също по този начин стана ясно, че Минковски е изискал 30% комисионна от премиите на националите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР