Плутон и Харон са особен пример за двойна планета. Харон

...
Плутон и Харон са особен пример за двойна планета. Харон
Коментари Харесай

Снимки от 8-ми юли… или защо Харон е различен?

Плутон и Харон са необикновен образец за двойна планета. Харон не е типична луна на Плутон, а двата обекта – Плутон и Харон обикалят към общ гравитационен център.

И макар че би следвало да са като братя, няма доста общо сред тях – толкоз са разнообразни!

Последните фотоси от “Ню Хърайзънс ” са тук и разкриват още по-големи елементи от повърхността на Плутон и Харон.

Както към този момент знаем, на Плутон има огромно многообразие от терен – доста ярък, доста мрачен и терен със междинна бляскавост. Но на Харон има единствено един мрачен полярен район. Освен това червеникавият материал, който оцветява повърхността на Плутон, отсъства от повърхността на Харон. Плутон има забележителна атмосфера. Харон няма. На Плутон има екзотични ледове – заледен азот, метан, въглероден моноксид. Харон е формиран от замръзнала вода и амониеви съединения. Вътрешността на Плутон е скалиста, до момента в който тази на Харон е от замръзнала вода и скали в равни пропорции.

“Тези два обекта са били дружно в продължение на милиарди години, в същата орбита, и все пак са изцяло разнообразни ”, оповестява Алан Стърн, началник на задача “Ню Хърайзънс ”.

Харон е с диаметър 1 200 километра – съвсем половината от диаметъра на Плутон. Поради дребния размер и слабия контрастност на повърхността е мъчно да се снимат елементи, само че последните фотоси към този момент демонстрират някои фини характерности. Например тук-таме се виждат малко по-светли петна, които биха могли да бъдат кратери. Ако е по този начин, учените ще имат взор какво е прикрито под повърхността на Харон.

Кулминацията на задачата наближава. На 14-ти юли “Ню Хърайзънс ” ще прелети над повърхността на Плутон на разстояние едвам от 12 500 километра. В рамките единствено на едно денонощие ще бъдат събрани скъпи данни и фотоси с доста висока разграничителна дарба.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР