Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ по традиция гостува на училища

...
Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ по традиция гостува на училища
Коментари Харесай

Хор „Букорещлиев“ поздрави пловдивчани


Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ по традиция гостува на учебни заведения в града в навечерието на Празника на националните будители. Тази година учениците и учителите в Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ слушаха с внимание песни – знаци на българската нематериалност и родолюбие: „ Благослови, душе моя “, „ Хубава си, моя горо “, „ Я, кажи ми, облаче ле бяло “ и ред други.

„ Усещането постоянно е незабравимо пред светлината на чистите и жадни за познания детски очи! – разказва претърпяното диригентът Илиян Тиганев. – В такива моменти си казваш: „ Има бъдеще за България! “

„ В ОУ „ Христо Ботев “, Денят на националните будители се отбелязва с изключително празненство, включвайки и нашите най-малки, само че най-любознателни другари. Усещането постоянно е незабравимо, гледайки тези чисти и жадни за познания детски очички, които с неспокойствие чакат да научат повече за нашата история и просвета. Това е миг, който ни припомня, че бъдещето на България лежи в ръцете на тези млади възпитаници. Емоцията от обединеното пеене и изложение на патриотични усеща измежду учениците и учители сътвори вълнуваща конюнктура. Този продан на страсти и хрумвания придава чувството, че има бъдеще за България, и че образованието и културното завещание са тези вълшебен принадлежности, които ще ни водят напред. В този подтекст се организира и концертът отдаден на Деня на националните будители. Въпреки, че за нашите колеги-хористи този ден е работен, те се ангажират с усмивка и пристрастеност да показват музикалното завещание на България. Техния ангажимент и гений ни навеждат на мисълта, че даже в заетия си график, намират време да споделят песенния миг. По време на този специфичен ден, ние честваме освен националните будители, само че и всички учители и преподаватели, които не престават тяхната задача да популяризират познание и ентусиазъм. Специални благодарности насочваме към Таня Дачева, община Пловдив и към всички, които вземат участие в тази невероятна самодейност “, описа още диригентът Илиян Тиганев.

Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ приготвя голям брой значими изяви в последните месеци на годината. Някои от тях са свързани още веднъж с значими дни в националния и интернационалния празничен календар. Други са с имиджов за Хора темперамент. Подробностите ще бъдат добавени в навечерието на концертите.

Междувременно хористите припомнят, че ще посрещнат радостно и другарски всеки нов съидейник, който има предпочитание да способства за още по-красивата мелодичност и цялост на песенния състав. Разбира се, поканата е отправена към „ всякоя възраст, класа, пол, занятье “, без да се упорства за предходен театрален опит или нотна просветеност.

Най-старият всемирски хор в България честити Празника на националните будители на всички българи! И пожелава ревниво следване на духовните завети, вградено в актуалните ни полезности!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР