Пловдивският център по трансфузионна хематология приключи днешната си кампания по

...
Пловдивският център по трансфузионна хематология приключи днешната си кампания по
Коментари Харесай

Пловдивчани са най-съпричастните кръводарители в страната

Пловдивският център по трансфузионна хематология завърши днешната си акция по кръводаряване пред Община Пловдив със 7 банки. Три дами и четирима мъже са се отбили през преносимия пункт по случай Световния ден на кръводарителя, споделя пред TrafficNews медицинският екип от акцията.

Макар на пръв взор цифрата 7 да изгледа незначителна - всеки кръводарител е извънредно значим и избавя човешки животи, допълват от екипа. Те разкават още, че в последно време от ден на ден младежи се стопират и изявяват самодейност да научат повече за това по какъв начин да станат кръводарители.

Именно този интерес прави Пловдив градът с най-високо покриване на потребностите за кръводаряване, споделя пред TrafficNews шефът на РЦТХ-Пловдив доктор Соня Джевизова - Амалиева. Специалистът похвали пловдивчани за тяхната обществена ангажираност и осъзнаване на нуждата от безплатно кръводаряване.

По данни на центъра по трансфузионна хематология в Пловдив има обезпечени 37 кръводарители на 1000 души население . Тази цифра изцяло покрива европейските стандарти, които изискват сред 30 и 45 кръводарители, добави доктор Джевизова.

„ Тази позитивна наклонност изискуем на съпричастността на популацията. Трябва да се означи обаче, че отношение към това имат преносимите екипи за кръводаряване. Ежедневно разполагаме по 2-3 екипа в някоя конструкция “, показа още шефът на РЦТХ-Пловдив.

Възможност да се включат пловдивчани ще имат и на следващия ден в диапазона 9:00-13:00ч. пред постройката на Общината.

През целия ден пловдивчани имаха опция да станат безплатни кръводарители и в постройката на Регионалния център по трансфузионна хематология-Пловдив, където искащи се одобряват до 18:30ч.



Ето къде още ще бъдат ситуирани екипите за кръводаряване в седмицата , в която пловдивският център отбелязва международния празник:

14-15 юни: от 9ч. до 13:00ч. пред постройката на Общината - взаимна акция на РЦТХ-Пловдив и Община-Пловдив

14 юни: В постройката на Райт Пакт - Асеновград

15 юни: Панагюрище – Болница Уни Хоспитал,подкрепено от БЧК

16 юни: от 11ч. до 14ч. в Мall Plovdiv – подкрепено от карловската болница „ Д-р Киро Попов “ и Ротаракт

17 юни: в болница Св. „ Мина “ в Пловдив

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР