Пловдивският издател Манол Пейков публикува на своята стена във фейсбук

...
Пловдивският издател Манол Пейков публикува на своята стена във фейсбук
Коментари Харесай

Наш издател пише до Гардиън: Твърде безинтересна ли е България за вас?

 Пловдивският издател Манол Пейков разгласява на своята стена във фейсбук мейл, който е изпратил до един от най-сериозните и авторитетни вестници в Европа - " Гардиън ". В своето писмо той обръща внимание на динамичните събития в страната през последния месец. Пейков приканва английската медия да направи справедлив репортаж за ситуацията в България. Защото, по неговите думи, " българската олигархия е овладяла 90% от значимите новинарски източници у нас ". 

Ето писмото му:

Уважаеми пазители,

Живея и работя в България. Имах многочислени благоприятни условия да напусна, само че изборът ми постоянно е бил да остана.

Обичам България и имам вяра в бъдещето на България като неразделна част от демократична Европа.

Аз съм почитател и покровител на Гардиън повече от десетилетие. Но намирам, че репортажът ви за България доста липсва.

Не мога да не се зачудя: в кой миг от славното ви пътешестване към това да се превърнете в един от най-надеждните демократични вести в Западния свят загубихте България от умствената си карта?

Твърде дребен ли е? Твърде ясно ли е за теб? Твърде периферно? Твърде безинтересно?

Протестите против корупцията и в поддръжка на върховенството на закона вилнеят повече от месец тук.

Миналата седмица Politico разгласява публикация (според мен: първата ясна публикация за обстановката в България в западната преса от доста дълго време), която към този момент няколко дни надмина рейтинга на читателите. Ето го:

https://www.politico.eu/article/bulgaria-hristo-ivanov-eu-credibility-at-stake/

Уважаеми пазители,

Вероятно знаете това, само че дано ви припомня въпреки всичко: през последните 10 години България падна в международната ранглиста за свободна преса от 38-то до 111-то място.

Честните медии (такива, които не прибягват до подправени вести и клюки против всеки конкурент на правителството) са малко и надалеч сред тях в България тези дни. Поддържаната от клептократичната страна българска олигархия държи 90 % от значимите новинарски аутлети в ръцете си.

Това в действителност е основна част от повода младежите да наводняват улиците в последно време.

И по тази причина имаме потребност от теб толкоз доста.

Нуждаем се от вашата журналистическа честност, безстрашното ви докладване и водачеството ви, с цел да запазим публичната абстиненция на политическите събития, които се организират в Европа в тези сложни времена И най-важното: непрекъснатото търсене на смисъла зад тези събития, което е квинтесенциална характерност за Гардиън, която обичам и последвам.

Не ни подценявайте.

Бъди до нас.

И не забравяйте: протичащото се в периферията постоянно се разкрива за базисните процеси в центъра, в сравнение с човек може да си показа.

Най-сърдечни пожелания

Манол Пейков

Издател, Джанет 45

Plovdiv, Bulgaria
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР