Пловдивският бизнесмен Иван Къндев обвини в лъжа собственика на Гербера“

...
Пловдивският бизнесмен Иван Къндев обвини в лъжа собственика на Гербера“
Коментари Харесай

Пловдивски бизнесмен и „Гербера” в нова полемика за законността на мегакомплекса в Тракия

Пловдивският предприемач Иван Къндев упрекна в неистина притежателя на „ Гербера “ ООД Георги Чалъмов. Къндев твърди, че строителният бизнесмен обществено изнася погрешни обстоятелства по отношение на проблема с новия мегакомплекс непосредственост до индустриалната зона на Тракия.
Прочетете още
Темата се завихри преди дни, когато притежатели на предприятия за чисто произвеждане против строителната площадка алармираха за вероятни злоупотреби със съдействието на длъжностни лица от Община Пловдив и контролните органи. По думите им построяването на жилищни здания до някогашния цех „ Оптела “ може да унищожи цяла промишленост в зоната. Последва опровергаване от страна на „ Гербера “ ООД “, в което предприемачът отхвърля обвиняванията в разпънат над него „ институционален чадър “ и законови нарушавания.

Последва ответна реакция и от Къндев. Бизнесменът застана против 8 съответни изявления на Чалъмов, отправени в изявлението пред TrafficNews . Най-общо съгласно Къндев „ Гербера “ ООД лъже за това, че всичко при строителния развой се прави според разрешителните за градеж. Лъже, че не получава поддръжката на длъжностни лица от Община Пловдив, ЕСУТ и контролните институции. Лъже, че постояването на жилищен комплекс наоколо до предприятията за чисто произвеждане не заплашва активността им. Както и лъже за това, евентуалните наранени страни не са пробвали да възразят против процедурата на по-ранен стадий.

„ На този стадий, ние откровено се забавлявахме с изявленията на Георги Чалъмов и проектантката арх. Надка Георгиева, тъй като изказванията им са изцяло погрешни. Ние разполагаме с всички документи, с цел да потвърдим това “, декларира Иван Къндев.

Ето и по-подробните му изказвания по опорни точки:

Според Къндев за смяната на статута на зона в новия Общ устройствен план не са били изготвяни изследвания. „ Няма наложителното координиране в Регионална инспекция за опазване на околната среда. Също по този начин тази смяна даже не е упомената в екологичната оценка към новия Общ устройствен план на град Пловдив. В опорния проект Общ устройствен план, в които се означават всички изменени зони, нашата зона не е маркирана “, споделя той.

Той е безапелационен, че смяна в предназначението на зоната е станало точно поради щения на „ Гербера “ след закупуване на имота, с цел да построи там мегакомплекса.

„ През 2017г. „ Гербера “ ООД закупува няколко парцела от някогашния цех „ Оптела “. Преназначението на парцелите, когато ги е закупил, е за делово обслужване и за производствено-складова активност и единствено на един дребен парцел, по-малко от 20%, е позволено жилищно застрояване. Също по този начин, въпросното разрешено жилищно застрояване би трябвало да е в допустимите от Общ устройствен план и законите правила –  от 10 до 15м жилищно застрояване със съблюдаване на отстояния. За съпоставяне на „ Гербера “ ООД през 2020г. действително му е позволено 100% обитаемо застрояване с 16 етажни здания, високи 48 м., без съблюдаване на отстояния “, споделя той.

Опровержение за височината на постройките:

„ От обемното устройствено изследване от 2020г. ясно се вижда, че са утвърдени 11 ет. здания, а от фотосите направени през лятото на място се вижда, че действително са издигнати 14 етажа. При това те се продават като 14 етажа още от 2022г, очевидно даже на уеб страницата им. Едва на 19 септември 2023г. ЕСУТ незаконно утвърждава нов ПУП-ПРЗ, който следва това, което към този момент е издигнато нелегално. Ако въпреки всичко засегнем и изказванието на Чалъмов за 12-ят етаж на част от постройките, може да видите, че в член 24 ал.2 от Закон за устройство на територията е записано, че не се броят етажи, които са под 45 градусова линия от края на постройката. От фотосите ясно се вижда, че има оттегляне единствено от страната на улицата, само че не и от другите страни на постройката. Което е фактическо нарушаване на чл.24 ал.2 от Закон за устройство на територията. “, завява предприемачът.



Опровержение за чистотата на въздуха:

„ Не е правилно изказванието на Чалъмов, че производствата може да са директно до жилищни здания. Даже имаме и публични измервания за това. Даваме като доказателство, категорично поискано от нас, публично мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда. От него излиза наяве, че вентилацията на индустриалните газове би трябвало наложително да дава отговор на Наредба 1 от ЗКАВ. В нашия случай в радиус от най-малко 50 м. към индустриалната постройка не може да има жилищна постройка по висока от 7м. От геодезично заснемане и от чертежите на обемното изследване, ясно се вижда, че постройките на „ Гербера “ ООД са по-близо и не дават отговор на закона. Те са високи 29 м. вместо да са високи 7 м. Което значи, че вентилационните индустриални газовете ще се дишат от живущите. Също по този начин имаме и публични протоколи от измервания на оторизирани лаборатории. “

Опровержение за липса на навременна реакция от страна на притежателите на здания в съседство:

„ Не е правилно изказванието на Чалъмов и арх. Георгиева, че индустриалните предприятия не са възразили против смяната на преназначението на неговият парцел. От протоколи на се вижда, че индустриалните предприятия са възразили, само че ЕСУТ не се съобразил с тях и в нарушаване на закона през 2020г. е одобрил ПУП-ПРЗ на „ Геребра “ ООД. От същите протоколи е видно, че за промяната не са известени други индустриални предприятия, което също е нарушаване на закона, защото в случай че бяхме известени, в този момент нямаше да го има този незаконен ПУП-ПРЗ на „ Гербера “ ООД. Нещо повече, макар че персонално уведомихме ЕСУТ за нарушаванията на отстоянията от индустриалните здания, на 19.09.2023 още веднъж в нарушаване на законите и без да ни уведомят, ЕСУТ утвърждава нов ПУП-ПРЗ, с което му узаконяват към този момент издигнатите здания. След толкоз доста нарушавания и то все в негова изгода, как да няма „ мощно обосновани подозрения “ за корупция?

Опровержение на изказванието, че зад „ Гербера “ ООД не стои никой:

Не е вярно твърдението на Чалъмов, че няма „ Институционален чадър “ и че институциите са създали инспекции и както той споделя и че не са разкрили нищо неправилно. РДНСК Пловдив към този момент повече от 3 месеца не е направило инспекция и да ни уведоми за резултатите. Най-вероятно ги е боязън да създадат инспекцията, която трябваше да завърши на 12.2023г, а още няма резултат, от който да споделя, че всичко е наред? Окръжен прокурор отказа досъдебно произвеждане въз основата на погрешни изказвания и без причини. След жалбата до апелативна прокуратура, инспекцията още не се приключила и също още няма резултат, от който да споделя, че всичко е наред? Точно, тъй като има документи за всичките толкоз доста очевидни и груби нарушавания на законите, способените институции не желаят да си изпълнят служебните отговорности и да създадат нужните инспекции в период. Това ясно ни демонстрира, че има „ Институционален чадър “.

 

Ето хронологията на устройственото обмисляне и характерности, която екипът на " Гербера " ООД даде в отговор на питане на TrafficNews. 

Със Заявления №№18Ф6751-1/02.10.2018г. и 18Ф6751-2/05.04.2019г. на „ Гербера ” ООД е стартирана процедура по изменение на ПУП-План за регулация и застрояване на част от кв.89-нов по проекта на ЖР „ Тракия ” гр. Пловдив в обсег: УПИ IX-540.1092, УПИ VII 540.1083 и УПИ X-540.1077.

С Протокол № 18, т.12/15.05.2019г. на ЕСУТ при община Пловдив е прегледано предлагането за изменение на Подробен устройствен план

Със Заповед №19ОА-1301/06.06.2019г. на Кмета на община Пловдив е позволено изменение на ПУП-ПРЗ в горния обсег.

Със Заповед №20ОА-115/20.01.2020г. е утвърден Проект за изменение на Подробен устройствен план, с който са обединени, посочените в обсега парцели, в един урегулиран аграрен парцел - VII - 540.1502,обществено-обслужващо и жилищно застрояване. Устройствената зона е Смфп, с устройствени индикатори: Височина-до 16ет /48м/, Плътност на застрояване /Пзастр/ - до 50%, Интензивност на застрояване /Кинт/ - до 4, Процент на озеленяване /Позел/ - над 25%, жилищно застрояване – до 20%. Този Подробен устройствен план е утвърден в изискванията на деяние и използване на Общия организационен проект /ОУП/ на община Пловдив, утвърден с Решение №375, взето с Протокол №16 от 05.09.2007г. на Общински съвет – Пловдив, а това е императивно заложено в нормите на член 103, ал.3 и ал.4 и чл.104, ал.1 от Закон за устройство на територията. Административното произвеждане по одобрение на плана е завършило без възражения, заповедта е издадена при цялостно спазване на Закон за устройство на територията и обвързваните с него законови и подзаконови нормативни актове.

Територията, в която попада горния парцел, е ЖР „ Тракия ”, който е извънредно с жилищен, публичен и обществен темперамент., за разлика от Югоизточна индустриална зона, която се намира на юг от бул. Цар Симеон. В тази връзка, с изменението на Общ устройствен план на община Пловдив, утвърдено с Решение №521, взето с Протокол №22 от 24.11.2022г. на общински съвет-Пловдив, е открита устройствена зона Смф1. В територията на жилищен регион „ Тракия ”, както и във всяка жилищна зона, са възможни с изключение на жилищни и публични действия и такива, които съставляват „ здания за безвредни индустриални действия ” /Наредба №7 за ПНУОВТУЗ/

С следваща заповед №23ОА-2354/19.09.2023г. на кмета на община Пловдив е утвърден Подробен устройствен план за сливане на ПИ 56784.540.1502 и ПИ 56784.540.1080 в общ урегулиран аграрен парцел, в изискванията на използване на изменение на ОУП-Пловдив с устройствени индикатори за зона Смф1: Височина - до 16ет /48м/, Плътност на застрояване /Пзастр/ - до 50%, Интензивност на застрояване /Кинт/ - до 3,5, Процент на озеленяване /Позел/ - над 30%, паркиране -100%.

Строителството, което се осъществя в парцела, е в сходство с утвърдени капиталови планове на база издадена виза за изследване и планиране, която е копие от настоящия Подробен устройствен план / чл.140 от ЗУТ/ и Разрешение за градеж.

Предварителният план на изменение на ОУП-Пловдив е импортиран за разглеждане в община Пловдив на 21.10.2021г., показан пред общинската администрация, заинтригувани ведомства, експлоатационни сдружения и други на 14.02.2020г. и 21.02.2020г. От този миг нататък следват публични разисквания, съгласувания, както и приемане в общинската администрация на оферти, отзиви, възражения на ведомства, институции, юридически и физически лица. С Протокол №32 от 01.10.2021г. на ЕСУТ при община Пловдив са прегледани постъпилите заявки и са признати решения и рекомендации за осъществяване от проектантския колектив. С Протокол №26 от 31.09.2022г. е прегледано осъществяването на рекомендациите от предния протокол, както и постъпили нови оферти. С Решение №521, взето с Протокол №22 от 24.11.2022г. на общински съвет-Пловдив е утвърден Проект за изменение на Общ устройствен план на гр. Пловдив, ведно с устройствени зони, устройствени индикатори и правила и нормативи за използване, след което по съответния ред е обявен в Държавен вестник. Видно от тази информация, всяко заинтригувано лице е имало опция да направи предложение, несъгласие и да взе участие в публичните разисквания на проекта, които са били налични за всеки.

За парцелите, на юг от гореописаните, благосъстоятелност на „ Гербера ” ООД е известно, че според настоящия План за регулация са с предопределение „ публично и делово обслужване ” и това е по този начин още при придобиване на собствеността, а не „ индустриална и складова активност ”, както се твърди от жалбоподателя. Устройствената зона е Смф1 /смесена многофункционална зона/ според изменение на ОУП-Пловдив. Последващите промени на подробния организационен проект за територията се преценяват с утвърденото изменение на Общ устройствен план.

За аграрен парцел 56784.540.1093 – благосъстоятелност на жалбоподателя, е предназначен УПИ Х VII-540.1093,производствена и складова активност. Имотът е с повърхност 558 кв.м, застроена повърхност – 401 кв.м. В останалите 157 кв.м би трябвало да има озеленяване и паркиране, изискващо се по нормативната уредба. На място може да се ревизира по какъв начин е решен този въпрос, поради индустриалната активност, която се прави в парцела.

 

 

Очаквайте детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР