Пловдивският апелативен съд отмени определението на окръжните магистрати в Хасково,

...
Пловдивският апелативен съд отмени определението на окръжните магистрати в Хасково,
Коментари Харесай

Пловдивски съд върна обратно в ареста бившия турски полковник от спецслужбите

Пловдивският апелативен съд анулира определението на окръжните магистрати в Хасково, с което е променена мярката за неотклонение на турски жител, упрекнат в убийството на собствен прочут съотечественик, от " задържане под стража " в " домакински арест " и остави без почитание молбата на същия за смяна на мярката му в по-лека. Това оповестиха от Съдебната палата.

 Хасковският съд отхвърли екстрадиция на турски жител Виж още

Делото пред въззивната инстанция е формирано по митинг на Хасковската окръжна прокуратура против мярката за неотклонение " домакински арест " на Мустафа Левевнт Гьокташ (63 г). Гьокташ е разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол - Анкара, против него в Турция се води наказателно гонене за предумишленото ликвидиране на интелектуалеца и академични учител Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 година За закононарушението, за което някогашният полковник от въоръжените сили на Турция, а в този момент юрист, е упрекнат в родината си, се планува наказване " пожизнен затвор ".

Окръжен съд - Хасково промени мярката за неотклонение " задържане под стража " в по-леката " домакински арест " на Гьокташ на 21 ноември. Седмица по-рано обвиненият получи сърдечна рецесия след съвещание на съда в Хасково. След като се срещна с материалите по делото, Апелативен съд - Пловдив реши, че здравословнота му положение не е спънка да обитава в изискванията на ареста и го остави с мярка " задържане под стража ", разясниха от Съдебната палата.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е дефинитивно.

Междувременно на 28 ноември Хасковския областен съд постанови решение по частно наказателно дело, с което отхвърли поисканата от правосъдните управляващи в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ. Съдът одобри, че показаните в хода на производството гаранции от Република Турция не подсигуряват по задоволително безапелационен метод спазването на съществени права, свързани с обезпечаването на обективен правосъден развой и осъществяване на наказване, в случай че такова бъде наложено, които са планувани в Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, призната от Съвета на Европа, в която членува и турската страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР