Пловдивските общински съветници от Демократична България“ ще търсят съгласие за

...
Пловдивските общински съветници от Демократична България“ ще търсят съгласие за
Коментари Харесай

Пловдивски общински съветници искат да блокират контрола на Гергов върху Пловдивския панаир

Пловдивските общински съветници от „ Демократична България “ ще търсят единодушие за несъгласие върху повдигането на капитала на предприемача Георги Гергов в Международния панаир, оповестява БНР.

Решение на Върховния административен съд от преди дни разреши на кмета на Варна Иван Портних и пловдивския предприемач Георги Гергов да завършат договорката за Пловдивския панаир. Административният съд излезе с решение, което не предстои на обжалване, обезсили решение на Варненския съд, което до момента се явяваше единствена спънка за продажба на акциите в панаира на компанията на Гергов „ Пълдин тур инвест “. Сделката ще разреши на Гергов да придобие цялостен надзор върху атрактивния парцел в необятния център на Пловдив. Има подозрения, че парцелът може да бъде застроен.

В момента Георги Гергов държи 50,3% от капитала на Международния панаир. Ако договорката с Варна бъде финализирана, Гергов ще има близо 80% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения.

Общинските съветници на „ Демократична България “ в Пловдив ще се опитат да попречат на това. В четвъртък следва съвещание на Общинския съвет в града, на което би трябвало да се разиска предложение на кмета Здравко Димитров, с което да се упълномощи представителят на общината в „ Пълдин тур инвест “ по какъв начин да гласоподава на събранието на акционерите, което ще се организира в същия ден.

Това решение, което ще вземем на сесията на Общинския съвет, ще бъде историческо, съобщи пред БНР общинският консултант от Демократична България Веселина Александрова.

„ То няма да е просто упълномощаване на представителя ни по какъв начин да гласоподава. В ръцете на съветниците в Община Пловдив стои изборът дали ще блокираме окончателното завладяване на Панаира от Георги Гергов или ще му го подарим. Имаме инструмент, с който да защитим публичния интерес. От всеки консултант зависи дали ще го използваме или ще допуснем едно значимо за града обществено пространство да стане следващият актив в играта на монополи на Гергов “, изясни тя.

„ Решението на Върховен административен съд взема решение половината от пъзела – то споделя, че решението на Варна да стане акционер е годно, само че би трябвало и решение на Общинския съвет в Пловдив, в което ние да се съгласим да приемем Община Варна като акционер “, акцентира Александрова и добави, че точно тук те ще употребяват блокираща квота. Според нея в случай че не наложат несъгласие в Общинския съвет, публичният интерес ще бъде предаден. Тя счита, че е допустимо да намерят поддръжка за ветото.

До момента не се намира правосъдна процедура по блокираща квота, тя е от скоро в закона, акцентира Веселина Александрова.

„ В четвъртък има общо заседание на акционерите. Георги Гергов има 75%, Община Пловдив има 25%. Ние с тези 25% не можем да повлияем върху вземането на решение, то ще бъде взето от страна на Гергов. Но това решение няма да може да бъде приведено в осъществяване, тъй като ние би трябвало категорично в нашето решение да заявим, че упражняваме правото си на несъгласие по силата на закона “, разяснява Александрова.

Ако в Общинския съвет не се събере болшинство за налагане на несъгласие, има още 2 благоприятни условия за реакция, посочи тя. По думите й едното е да се апелира решението на Общото заседание на акционерите на процедурно съображение, в случай че такова бъде взето.

Общинският консултант напомни също, че през 2017 година Община Варна е решила да подари тези акции на страната. Защо не се вписва това подаяние на акциите на страната, пита Веселина Александрова и добави: „ Това е въпрос към министъра на стопанската система – към Корнелия Нинова преди време и в този момент към сегашния министър “.

Гергов има 75 на 100 от капитала на „ Пълдин Туринвест “, а община Пловдив – 25%. През „ Пълдин “ пловдивският предприемач управлява 50.3% от акциите в „ Пловдивския панаир “. В опитите си придобие цялостния надзор върху Международен панаир Пловдив, Гергов беше подпомаган от редица държавни управления. Бизнесменът е прочут с това, че беше непосредствен с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а в последно време демонстрира сходна непосредственост и с президента Румен Радев, с който имат общ фронт против Корнелия Нинова. Преди два месеца той направи следващ опит да присвои по административен път още дялове от Пловдивския панаир, само че се отхвърли от концепцията след мощно публично неодобрение.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР