Пловдивските обшинари от ВМРО Стефан Послийски и Георги Какалов са

...
Пловдивските обшинари от ВМРО Стефан Послийски и Георги Какалов са
Коментари Харесай

Пловдивски общинари от ВМРО отиват на съд за корупционна схема с кладенци

Пловдивските обшинари от Вътрешна македонска революционна организация Стефан Послийски и Георги Какалов са предадени на съда по твърдяна от прокуратурата корупционна скица, осъществявана дружно със служиотели от Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “. Подсъдими по делото ще бъдат още някогашната шефка на дирекцията Цветелина Кънева и юрисконсултът Димитър Бенин.

Прокуратурата заяви за случая началото на предходната година, когато няколко души бяха задържани. Сега делото е импортирано в съда, а обвиняванията са за осъществяване на длъжностни закононарушения и приемане на подкупи.

През 2017 година двамата общинари Послийски и Какаловса учредили компания, записана на подставено лице, която да изготвя хидрогеоложки планове и документи за легализиране на сондажи и водовземания, оповестява държавното обвиняване.

От нейните услугиетрябвало да се употребяват бизнесмените от района, които са били под опасността от наказания от Басейнова дирекция. След основаването на компанията двамата общинари почнали да внедряват свои хора в администрацията на Басейнова дирекция.

Първоначално поискали от тогавашния шеф Георги Семерджиев да се регистрира пред тях с 10 000 лева месечно. Впоследствие и той самичък се оплака, че е бил рекетиран от локални водачи на Вътрешна македонска революционна организация, с цел да остане на поста.

След като Семерджиев отказал да заплаща, двамата общинари го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен, а на негово място общинарите наложили да бъде назначена Цветелина Кънева, която се присъединила в корупционната скица, оповестява прокуратурата.

Новото управление към този момент работило в синхрон с общинарите и назначило инспекция на 30 ферми за водоплаващи птици в района, която открила в доста от тях потребление на неузаконени водоизточници.

Собствениците на компании били насочвани за решение на казуса към компанията на незаконната група, където от тях било желано да платят 5000 лева над естественото за узаконяванетона водоизточниците им. Други били уговаряни да платят 5000 лв., само че единствено като еднократна „ такса успокоение “, с цел да продължат да работят гладко и по-късно инспекциите спирали неотложно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР