Пловдивските футболни отбори са спечелили общо 14 трофея в България

...
Пловдивските футболни отбори са спечелили общо 14 трофея в България
Коментари Харесай

Пловдивските футболни отбори никога не са вдигали трофей в Пловдив

Пловдивските футболни тимове са спечелили общо 14 трофея в България досега. Любопитен факт е, че те в никакъв случай не са вдигали трофей в Пловдив.
Прочетете още
Естествено най-вече пъти трофеят е вдиган в София – 11, два пъти в Бургас и един път в Разград.

Първи трофей подвига Ботев, когато печели Държавното състезание по футбол през 1929г. Тогава шампионата се дефинира от крайна среща, която канарчетата играят против Левски и печелят с 1:0 на стадион Юнак в София, който се намира до стадион Васил Левски, който тогава изобщо не е бил и плануван за градеж. Единственото попадение вкарва една от огромните митове на Ботев Никола Щерев – Старика, който е учредител на школата на клуба. Наскоро базата на Ботев в Коматево беше прекръстена на негово име. 



Следващият трофей е през 1958г. и е извоюван от Спартак. Тимът печели Купата на Съветската войска, която тогава е със статут на национална купа. Пловдивчани печелят с 1:0 Миньор Перник с гол на Михаил Душев в 60-та минута, а финалът се играе на стадион " Васил Левски " в София.



Ботев печели през 1962г. Купата на Съветската войска, която тогава има статут на национална купа. Тимът побеждава с 3:0 във финала Дунав Русе след голове на Динко Дерменджиев в 33-та минута, Георги Харалампиев в 53-та минута и Георги Чакъров в 76-та минута. Финалът се играе на националния стадион " Васил Левски ". 



През 1963г. Спартак става и първенец на България, откакто изпреварва Ботев в единственият сезон, в който два пловдивски тима се борят за трофея. “Гладиаторите ” печелят с 5 точки преднина – 45 против 40 точки. Те получават трофея си в София на националния стадион. 



Четири години след шампионската купа на Спартак през 1967г. първенец на България става Ботев, който победи с трофея в един от най-лудите сезони в елита. Разликата е единствено една точка - 38 за Ботев и 37 за втория Славия. Както и гладиаторите " жълто-черните " също получават трофея си в София на националния стадион Васил Левски.



След дълга пауза без трофей през 1981г. Ботев печели Купата на Съветската войска, която тогава още веднъж е със статут на национална купа и отборът играе в Купата на носители на купи. Пловдивчани побеждават с 1:0 във финала Пирин, а мачът още веднъж е на националния стадион в София. 



Две години по-късно през 1983г. Локомотив печели Купата на Съветската войска, който обаче към този момент е статут на трети шампионат и не дава право на присъединяване в КНК, само че пък дава място в Купата на УЕФА. Локо побеждава с 3:1 Чирпан след голове на Христо Сотиров във втората минута, Христо Бонев в 29-та минута и Едуард Ераносян в 88-та минута. Финалът, който още веднъж е националния стадион остава в историята на българския футбол като единственият, в който тимовете от Б група са на край.



След нова сериозна пауза без титли за пловдивските тимове през 2004г. Локомотив става за първи път първенец в своята история. Тимът печели шампионата с задатък от три точки пред втория Левски - 75 против 72 точки. Реално Локо става първенец в Пловдив, откакто побеждава Славия с 3:2, само че трофеят е връчен в последния мач за сезона на стадион " Българска войска " в София при равенството - 1:1 против ЦСКА. 



Само няколко месеца по-късно Локомотив играе във възобновения след доста дълга пауза край за Суперкупата на България. В него отборът среща Литекс на стадион Лазур в Бургас. Тимът побеждава с 1:0 след гол на Иван Пасков в самия завършек на постоянното време. 



През 2017-та година Ботев подвига Купата на България след победа във финала над Лудогорец с 2:1. Мачът на националния стадион стопира над 30-годишната пауза на клуба без трофей. Головете за спечелилите вкарват Омар Косоко в 43-та минута и Антонио Вутов в 52-та минута. 



Ботев подвига за първи път в историята си два трофея в една година през 2017-а. Тогава канарчетата играят край още веднъж с Лудогорец за Суперкупата на стадион " Лазур " в Бургас. Тодор Неделев вкарва непосредствено от директен свободен удар в 16-та минута, Лудогорец изравнява и се стига до дузпи, в които Ботев печели трофея с 5:4. 



През 2019-та година за първи и за момента единствен път финалът за Купата е напълно пловдивски - Локомотив против Ботев на националния стадион в София. Локо печели историческия край с 1:0 след гол с пета на Ален Ожболт в 73-та минута. 



Година по-късно Локомотив става първият пловдивски тим, който печели Купата в два поредни сезона. Отборът печели трофея откакто се оправя с дузпи против ЦСКА, а постоянното време приключва 0:0. Мачът още веднъж е националния стадион " Васил Левски ".



Последният за момента трофей извоюван от футболен тим от Пловдив беше завоюван през 2020-а година от Локомотив във финала за Суперкупата. Тимът победи с 1:0 първенеца Лудогорец в Разград, а единственото попадение вкара Димитър Илиев в 89-та минута. 



Ботев

Държавно състезание - 1929 - София 

А група - 1967 - София 

Купа на Съветската войска – 1962 - София, 1981 - София 

Купа на България 2017 - София

Суперкупа - 2017 - Бургас

Локомотив

А група - 2004 - София

Купа на България - 2019 - София, 2020 - София

Купа на Съветската войска - 1983 - София

Суперкупа - 2004 - Бургас, 2020 - Разград

Спартак

А група - 1963 - София

Купа - 1958 - София

По градове: 

София - 11 пъти 

Бургас - 2 пъти

Разград - 1 път

По игрища: 

Национален стадион " Васил Левски " в София - 9 пъти

Стадион Лазур в " Бургас " - 2 пъти 

Стадион " Юнак " в София - 1 път

Стадион " Българска войска " в София - 1 път

Стадион " Хювефарма сцена в Разград " - 1 път
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР