Пловдивските артисти не вярват, че общинските съветници, ще изпълнят меморандума

...
Пловдивските артисти не вярват, че общинските съветници, ще изпълнят меморандума
Коментари Харесай

Художниците не вярват, че ще им дадат новата галерия

Пловдивските актьори не имат вяра, че общинските съветници, ще изпълнят меморандума за постройката на Дружеството на пловдивските художници и ще им дадат новия арт салон на ул. „ Гладстон “ – „ 2019 “. С документа локалната власт бе поела ангажимент да даде новопостроената постройка на сдружението безплатно. Няколко месеца преди откриването й обаче градоначалникът съобщи, че собственик на арт салона ще бъде Градска художествена изложба. Дори внесе предложение за промяна в бюджета. Целта беше увеличението на щатните чиновници на галерията с 5 души. В предлагането, което беше утвърдено от общинарите е записано, че бройките са за новите галерии - „ 2019 ” и „ Капана “.

Това се трансформира в причина за спор сред художниците и кмета Иван Тотев. Напрежението избухна при отхвърли на общинските чиновници да изслушат ръководителя на сдружението Снежана Фурнаджиева по време на сесията. В отговор на това артистите, издигнаха плакати в символ на митинг: „ Спрете геноцида над Дружеството на пловдивските художници ”, „ Изхвърлят на улицата интернационалните ни изложения ”, „ Долу ръцете от нашия дом! Без постройка ДПХ умира ”.

„ Видяхте какво се случи – това голо заричане, което даде Тотев, че ще изпълнят меморандума. Всъщност няма да е по този начин. Фактът, че ГЕРБ гласоподава „ срещу ” изобщо да направя изявление ми приказва, че натам отиват нещата. Това, което искахме да кажем на общинските съветници, е, че отпадат най-важните ни изложения, едната – интернационална. Испанска галерия, контрактувана с посланика им у нас, с институт Сервантес и с кметството на испанския град Кордоба. Всички те щяха да дойдат тук публично. Преди това идваха, разгледаха залата, тъй като тази галерия се готви две години ”, акцентира ръководителят на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Тя изясни още, че събитията са щели да минат под знака на Европейска столица на културата. Втората галерия пък била „ 100 х 100 пловдивчани “.

По думите на Фурнаджиева в този момент и двете арт прояви оставали на улицата. Причината – общината била изхвърлила техните изложения и на тяхно място била сложила една от Велико Търново и една на тематика модерно изкуство. „ Настаняват се в непознато гнездо с галерия съоръжения, които ще се коват по стените с пирони. И без да са ни питали ни изхвърлят ”, разяснява Фурнаджиева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР