Пловдивски красавици, преоблечени в старовремски рокли, грабнаха вниманието на тържественото

...
Пловдивски красавици, преоблечени в старовремски рокли, грабнаха вниманието на тържественото
Коментари Харесай

Пловдивски кокони възкресиха алафрангата СНИМКИ

Пловдивски хубавици, преоблечени в старовремски рокли, сграбчиха вниманието на тържественото разкриване на изложбата „ Времето на алафрангата “ през днешния ден следобяд в Етнографския музей. Коконите направиха дефиле на рокли от по-миналото столетие пред погледите на възхитената аудитория.

„ Ето по този начин би трябвало да се обличат същинските дами – в рокли. А през днешния ден на Главната видях всичките да вървят с панталони “, възкликна дама на достолепна възраст. Изложбата показва забавен взор към възрожденската реалност в Пловдив. Тя бе открита от шефа на Етнографския музей Ангел Янков, артистичния шеф на „ Пловдив 2019 “ Светлана Куюмджиева и Рая Маринова от „ Старинен Пловдив “.

Преходът от традицията към модерността през 19. век носи името „ а ла франга “, което ще рече „ по френски фасон “. Но това време не трябва да се преглежда безусловно като навлизане на културно въздействие единствено от Франция, а в по-широк проект – като нова мода, идваща от Европа.

Алафрангата е просвета, знак за приобщаване към новото, към европейското. Това е смяна, която настава във всички сфери на бита и културата, в метода на живот на българите. Алафранга се назовава новата възрожденска къща и нейният интериор и „ мобилировка “, изисканите обноски на изложение и другарство, а също и модата в облеклото, носено от госпожите и господата в огромния град.

След церемонията гостите бяха почерпени с локум и жълта лимонада.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР