Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд проф. Николай Банков от

...
Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд проф. Николай Банков от
Коментари Харесай

Пращат на съд професор, поискал 600 лв. подкуп за две тройки

Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд проф. Николай Банков от Университета по хранителни технологии. Той ще дава отговор за рушвет, пожелан от двама студенти, с цел да им написа тройки. Това станало на 11 май т.г. Професорът се славел като учител, при който съвсем не можело да се вземе изпита по теоретична електротехника. В съда ще дава отговор и някогашният му студент Димитър Димитров, който бил медиатор и уговорил рушвета в размер на 600 лв..

Срещу тази сума двама ученици на университета щели да получат тройки от проф. Банков. На 9 май въпросните кандидат-висшисти отишли на изпита. Професорът им ревизирал писмените работи и ги скъсал, само че не отбелязал нищо в книжките им. Те попитали преподавателя по кое време могат още веднъж да се явят. Той ги приел в кабинета си, дал им по една задача, чието решение трябвало да му показват след седмица.

На 11 май младежите занесли отговорите, само че проф. Банков им споделил, че са неверни и ги скъсал. Дал им обаче номера на 38-годишния Димитър Димитров, като им поръчал да му се обадят, с цел да си решат казуса с изпита. Междувременно ученият се свързал с медиатора и го уведомил, че ще го потърсят студенти, на които трябвало да разгласи " цената ". Студентите потърсили медиатора, а той им обяснил по телефона, че би трябвало да му дадат по 300 лв.. След това щели да отидат при професора с книжките си и той да им нанесе позитивни оценки.

На 15 май бил извършен фиктивен изпит, като двамата младежи получили по една тройка против сумата. На същия ден в заведение на Димитров били открити и конфискувани парите от рушвета. Банков беше задържан и след това пуснат под парична гаранция от 5000 лв.. Той е отхвърлен от служба и му е наложена възбрана за овакантяване на страната. Разследването против сътрудника му проф. Симеон Василев, който също беше задържан поради рушвет, към момента не е завършило. Очаква се и за него прокуратурата да внесе обвинителен акт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР