Пловдивската журналистика осиротя. Отиде се доайенът Върба Чавдарова, дни преди

...
Пловдивската журналистика осиротя. Отиде се доайенът Върба Чавдарова, дни преди
Коментари Харесай

Доайенът на пловдивската журналистика Върба Чавдарова си оти...

Пловдивската публицистика осиротя. Отиде се доайенът Върба Чавдарова, дни преди да навърши 93 години.

В нежното й тяло се криеше непреклонен дух и изумително бистра мисъл.

Съдбата не й спести борби, само че и я дариа обилно - с обичана работа, доста другари, чудесни сътрудници, издадени книги, религия в положителното.

Родена навръх празника на Свети Трифон Зарезан 14 февруари в далечната 1929 година, Върба беше от рядката порода хора, неспособни да изневерят на другар и на правила. Гореше в работата си, раздаваше се до дъно. Въпреки превратностите на времето не съобщи лявата концепция.



25 години от живота на Чавдарова са свързани с вестник “Комсомолска искра”, естрада на свободната слово в Пловдив. Там всичко беше задача -­ да представиш индивида и казуса, да бъдеш войник на истината. Неслучайно 25-хилядният тираж не стигаше, читателите го купуваха на черно. Бяхме в действителност луди запалянковци, разказваше с горделивост Върба.

Чавдарова еавтор на няколко книги - за децата на Тракия, взели участие във възобновяване на кораба „ Радецки”, “Търсим те, Альоша” - плод на срещите с ветераните от Великата отечествена война. Книгата “Индекс 21361” е отдадена на точно на „ Искрата” - обичания десетилетия на пловдивчани вестник, ­превърнал се в естрада на свободната мисъл и слово в годините на зрелия социализъм.

Срещнете ли добър човек, направете го другар за цялостен живот, бе кредото на доайена на пловдивската публицистика.

Ще ни липсваш, Върбе!

Екипът на " Марица " изрича съболезнавания на фамилията за загубата!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР