Пловдивската атлетка Пламена Миткова и състезателка на СКЛА Локомотив (Пловдив)

...
Пловдивската атлетка Пламена Миткова и състезателка на СКЛА Локомотив (Пловдив)
Коментари Харесай

Пловдивчанката Пламена Миткова атлет №1 на България: Европейското и Олимпиадата са ми големите цели

Пловдивската атлетка Пламена Миткова и състезателка на СКЛА Локомотив (Пловдив) за втора поредна година беше оповестена за най-хубав спортист на България . Миткова завоюва купата най-хубава атлетка на страната за 2023-та година, а за най-хубав спортист беше избран Божидар Саръбоюков. Пловдивчанката завоюва наградата и през предходната година, когато той беше общо и в класацията участваха мъже и дами. Пламена записа второто място на Европейското състезание до 20 години в Йерусалим (Израел) през тази година. Тя се контузи малко преди шампионата, само че все пак превъзмогна болката и завоюва сребро от шампионата. През предходната година Пламена стана международна шампионка до 20 години и беше единственият български състезател, който е международен първенец в олимпийски спорт. 
Прочетете още
- Честито, Пламена за втора поредна година си спортист номер 1 на България. Какво е за теб това самопризнание?

- За мен е чест, че за втора поредна година да получа това предопределение. Много благодаря на хората, които ме харесват, гледат и ми се радват. Надявам се идващите години да продължа да ги веселя и да остана на върха и още веднъж да спечеля това отличие.

- Каква година изпращаш? 

- Изпращам персонално за мен една доста тежка година. Имах травма тъкмо преди Европейското. През тази година приключих и главното си обучение и трябваше да наваксам, тъй като отсъствах много поради тренировки и лагери. Надявам се идната година ще е доста по-добра.

- Преди Европейското по какъв начин мина сезона за теб?

- Зимният сезон не ми потегли доста добре, само че по-късно се активизирах и упражнявах доста здраве. Тогава пристигна травмата, когато на последното републиканско стъпих изкривено и разтегнах връзки, само че това не ме спря. 20 дни преди Европейското се случи това, само че се възвърнах. Продължихме с по-леки тренировки и по-късно и с по-тежки. Дадох всичко от себе си на Европейското. Вече съм по-добре здрава съм упражнявам доста. Очаквам идната година е доста по-добра и защото взех решение да не протоколирам в този момент университет съм фокусирана напълно върху надпреварите и да реализира нови достижения.



- Как мина Европейското?

- Европейското мина добре, само че не беше същото като Световното. Финалът беше рано сутринта и нямаше доста хора. На Световното финалът беше вечерта, имаше страхотна атмосфера и стадионът беше цялостен. Но се привиква и на такива условия. Състезанието потегли зле за мен, само че в третия опит съумях да се измъкна и да влезна във финала. Станах втора и може би нямах шанс за първото място, само че това не е опрадание. Аз си мисля, че този шанс ще се върне и напъните, които поставям ще се отплатят.

- Как съумя да превъзмогнеш болката и да спечелиш орден на Европейското?

- В първите няколко дни беше ужасно изключително, когато ми се поду крайници. После се успокоявах, тъй като бързо започнах да се възвръщам. Това за мен беше и първа по-сериозна травма. Не мина толкоз зле и на Европейското не усещах болки. Кракът ми беше превързан и нямах време и да го мисля, тъй като бях съсредоточена върху надпреварата и съумях да вземам участие на Европейско.

- Какво ти следва през новия сезон?

- Ще вземам участие в зимния сезон на надпревари на шампионати в България и чужбина. Има и Световно състезание в зала, само че това не ми е огромна цел. Ако се класирам ще отидем на него. По-важно ми е лятото, когато също имам надпревари. Основната ми цел през 2024-та година е Европейското състезание за дами, на което ще дебютирам. Това състезание ще е доста сантиментално, тъй като ще се състои в Италия. За мен първото ми Европейско за девойки щеше да е в Италия, само че тогава се случи пандемията и то беше анулирано. Мисля, че е ще е доста добре.



- Предстои Олимпиада следващата година. Смяташ ли, че можеше да стигнеш до Париж?

- Ако съумея да се показва добре на Европейското считам, че и Олимпиадата ще пристигна.

- Как я виждаш конкуренцията в България?

- Последната година имаше доста девойки, които надминаха границата от 6 метра и мисля, че съумяват да се развиват доста добре. Надявам се и да реализират 6.20, 6.40 м. Надявам се да се получават хубави надпревари и да има по-голяма конкуренция.

- Очаква се следващата година да е подготвен корпусът на вашата зала и настрана ще се кандидаства и за възобновяване на пистата. Може да се каже, че най-сетне ще имаш хубави условия за подготовка.

- Да, това е преимущество. Да има съблекални и всичко да е ново и чисто. Надявам се нещата да станат и да имаме условия.



- Виждаш ли бъдещи състезатели, които да тръгнат по твоя път.

- Има развиване в доста от нашите състезатели. Има доста надарени деца, които се развиват и са непрекъснати. Надявам се да взимат образец от мен и да не се отхвърлят, тъй като както мога аз по този начин могат и те.

- Какво ще си пожелаеш за 2024-та година?

- Ще си пожелая да съм здрава, тъй като това е най-важното. Особено след тази година, която претърпях. Надявам се да имам и повече шанс.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР