Пловдивчанин се оказа без вина виновен и отнесе глоба, защото

...
Пловдивчанин се оказа без вина виновен и отнесе глоба, защото
Коментари Харесай

Без вина виновен: Не дадоха на пловдивчанин да регистрира колата си, после го глобиха, че изпуснал срока

Пловдивчанин се оказа без виновност отговорен и отнесе санкция, тъй като не е записал навреме новозакупен автомобил в КАТ. Причината – не му разрешили, тъй като мъжът бил разгласен за търсене, като очевидец по дело. След като изминал законовият период за регистрация, колата била спряна за придвижване, мъжът санкциониран, а шофьорската му брошура отнета. Това излиза наяве от решение на Пловдивският областен съд, с което на водача е анулирана санкцията.
Прочетете още
Пловдивчанинът закупил лек автомобил Нисан Примера посредством нотариална договорка на 1 юни 2023 година и трябвало да го записва в КАТ-Пловдив в едномесечен период. Мъжът отишъл в с-р Пътна полиция на 26 юни и подал документи за пререгистрацията на автомобила. От служителката бил известен, че не може да промени регистрацията на автомобила си, защото е разгласен за търсене и следва да се свърже с лицето, което го е оповестило.

Мъжът се свързал се свързал с лицето, посочено в телеграмата за оповестяване за търсене, който го препратил към гл. проверяващ служител на реда, с който следвало да се проведат нужните процесуално следствени дейности, само че не снел мъжа от търсене. Шофьорът още веднъж направил опит да записва автомобила си, само че и този път несполучливо, защото още не бил снет от търсене. Едва откакто бил разпитан като очевидец, на 04 юли, проверяващия служител на реда постановил той да бъде снет от търсене.

През това време обаче изминал периода за пререгистрация на автомобила и остарялата регистрация била служебно прекъсната на 3 август. В следствие мъжът бил спрян за инспекция и му бил формиран акт за 200 лева Отнели му и шофьорската брошура и 10 точки.

Пред съда мъжът декларирал, че не е записал автомобила си, защото бил разгласен за търсене с мярка „ Установяване на адрес “ и не бил снет от търсене в продължение на два месеца.

След като прегледам въпросът, съдът определил, че администрацията на с-р „ Пътна полиция “ е отказала да извърши регистрацията заради факт независещ от жалбоподателя, който не е систематизирам нито в Наредбата, нито в различен нормативен или поднормативен акт.

„ Обявяването на разположение за общодържавно търсене с мярка „ определяне на адрес “ по директива на Министерство на вътрешните работи не може да ограничи повече правата му, от това да му бъде снето пояснение за адреса на който обитава и вероятно да му бъде връчена призовка за явяване. След приключването на това деяние, а не на процесуалното деяние, за което е викано, лицето неотложно следва да се смъкна от търсене с съответен акт на способен орган. В сегашния случай се касае за безучастие на страната, а точно след установяването на лицето на 26.06.2023 година същият е снет от търсене едвам на 13.07.2023 година, което съставлява непозволено закъснение на органите на Министерство на вътрешните работи ”, се споделя в решението на съда.

По делото е открито, че притежателят е извършил своята част от задължението да записва автомобила и то в едномосечения период по наредбата, само че точно административнонаказващия орган не е извършил задължението си да пререгистрира автомобила.

Така магистратите отсъдили в интерес на пловдивчанина, като отменили акта и решението за лишаване на контролни точки и шофьорската брошура. Със същото решение осъдили Министерство на вътрешните работи да заплати разноските по делото в размер на 100 лв.. От ведомството могат да апелират пред Административен съд – Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР