Пловдивчани няма да плащат по-високи местни данъци през следващата година,

...
Пловдивчани няма да плащат по-високи местни данъци през следващата година,
Коментари Харесай

Замразяват местните данъци в Пловдив! Говори зам.-кметът по ...



Пловдивчани няма да заплащат по-високи локални налози през идната година, макар компликациите на Общината с връзването на бюджета за 2022 година Това съобщи в изявление за “Марица” заместник-кметът по финансите Величко Родопски.

Абонаментът за паркиране пред дома се усилва от 60 на 150 лева за година

Без смяна ще е и цената на паркирането в синя зона

Натрупаните в сметките пари са целеви и няма по какъв начин да бъдат пренасочени за други обекти

- Г-н Родопски, за какво решихте да измененията част от цените на услугите за жители и компании, в случай че в изискванията на пандемията на всички ни е мъчно?

- В нашия план за смяна на наредбата не предлагаме внезапен скок на цените. В документа, оповестен за публично разискване в уеб страницата на Община Пловдив, това доста добре се вижда. След като жителите се срещнат с плана, той ще бъде импортиран за разискване в Общинския съвет и за взимане на решение. Ние сме подготвили актуализация на наредбата за услугите, защото правилниците за работата на общинските предприятия са изменени. Европейският правилник задължава Общината да обезпечава за жителите всички услуги, които не се оферират, и те да бъдат по-ниски от пазарните. Когато започнахме да актуализираме наредбата, установихме, че

цените на някои услуги не са пипани от 2013 година,

а други - от предходните години и даже от 2000-а. Освен това се оказа, че някои услуги, посочени в наредбата, към този момент не се правят, тъй като няма търсене.

- Как решихте кои цени би трябвало да бъдат увеличени и кои понижени?

- Възложихме на общинските предприятия да предложат по какъв начин да актуализират услугите. Това са „ Чистота”, „ Градини и паркове”, „ Радостни обреди”, „ Траурна дейност”, „ Паркиране и репатриране”, „ Организация и надзор на транспорта”, „ Дезинфекционна станция”, „ Многофункционална спортна зала” (Колодрума). С измененията ние не доближаваме даже и половината от разноските, които правим за активността, само че защото сме длъжни да предложим всички услуги, се стараем да следваме икономическата логичност. Всички оферти са на самите предприятия, ние ги подкрепихме с стопански разбор.

- С 15 % по-скъпо ще се заплаща за подписване на цивилен брак. Защо?

- Увеличението не е толкоз огромно. Цената за изнесените сватби става 268 лв. вместо 234. В другите огромни градове в страната услугата коства над 300 лв.. В същото време предлагаме

съвсем двойно по-ниска цена за подписване на брак на инвалиди.

Стараем се да не засегнем обществено слабите групи, само че да не забравяме, че за тези години разноските са се нараснали и бюджетът покрива разликата сред общинските и пазарните цени за своя сметка.

- Защо оферирате подобен фрапантен растеж на местата за паркиране за живеещите в синя зона?

- Направих си труда да изчисля и се оказа, че с нарастването от 60 на 150 лева притежателите на коли ще заплащат действително 40 стотинки дневно за правото да паркират пред дома си. Това въобще не е пазарна цена. В същото време се резервира таксата от 2 лв. на час за престой в синя зона.

- Започнахте ли да подготвяте бюджета за 2022 година и дали ще се подвигат такса " боклук " и налог " здания " в Пловдив?

- За новия бюджет сега водим диалози, само че изрично мога да ви кажа, че няма да променяме такса " боклук " за компании и жители, както и налог " здания ". Моментът не е подобаващ за повдигане на налозите. Инфлацията е доста висока, цените набъбнаха съществено и ние не желаеме да утежняваме живота на хората.

- Резервните сметки на Община Пловдив още веднъж порастват, макар че краят на годината наближава. Защо не се извършва проектът за финансовите разноски?

- Миналата година също имаше неизразходвани средства, които бяха трансферирани за тази година. Те са целеви и са предопределени единствено за съответни обекти. Плащанията да вземем за пример за двата стадиона става, откакто изпълнителите показват фактури за осъществените действия и те се одобряват от нашите експерти. Натрупаните в сметките пари са целеви и няма по какъв начин да бъдат пренасочени за други обекти.

- Ще оферирате ли нова актуализация на бюджета?

- Сигурно, тъй като до края на септември или през октомври

чакаме от страната изравнителна дотация в размер на над 2 млн. лева

Ако няма инструкции от Министерството на финансите за какви действия можем да употребяваме тези средства, ще взема решение Общинският съвет.

- Прогнозите са доста мрачни, задават се тежки сметки за ток и горива. Как ще си вържете идващия бюджет?

- Засега нещата вървят доста добре и ние каквото можахме, направихме за облекчение на бизнеса. Очакваме и страната да оказва помощ, в случай че има ново затваряне поради усложняване на коронавирус конюнктура. Вероятно ще се наложи да актуализираме бюджета, тъй като разноските за издръжката на заведенията скочиха. Надявам се, че Бюджет 2022 няма да бъде доста по-различен от този, който изпълняваме в този момент.

Величко Родопски е заместник-кмет на Община Пловдив с ресори „ Финанси и икономически действия “. До назначението си повече от 12 години той е помощник-ректор на Аграрния университет. Защитил е научна степен „ лекар на икономическите науки “. Има опит в ръководството и контрола на финанси в Териториалната организация на Национална агенция за приходите - Пловдив. Завършил е магистратура във Варненския стопански университет, компетентност „ Счетоводство и надзор “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР