Пловдивчани могат да пътуват с домашния си любимец в автобус,

...
Пловдивчани могат да пътуват с домашния си любимец в автобус,
Коментари Харесай

С куче в градския транспорт? В София – може, в Пловдив – само някои четириноги

Пловдивчани могат да пътуват с домашния си любим в рейс, единствено в случай че той се побира в клетка с размерите на ръчен багаж. Това стана ясно след инспекция на TrafficNews , предизвикана от пост във Facebook група, в която жена изрази възмущението си, че в столицата може да употребява градския превоз с домашния си любим, а в Пловдив – не.
Прочетете още
„ Сблъсках се с нещо много неприятно, което срещам в Пловдив, а в София – не. Редовно разхождам кучето си по центъра с намордник, тъй като подобен е законът. В столицата мога да кача домашния си любим в градския превоз с намордник, документи и заплатен билет, само че в Пловдив нямам това право. Трябва да вървя по един час в посока, с цел да я заведа на ветеринар. Наистина не разбирам с какво пречи в рейса ”, гласи постът.

През 2016 година всеки регистриран домакински любим в Община Пловдив с годен паспорт и чип можеше да пътува в рейсовете, а условията за транспортиране на кучета бяха то бъде с намордник, като за животното се заплащаше постоянен билет. Последните две правила не важаха за кучетата-водачи. Котките можеха да бъдат превозени с клетка, както и другите домашни животни компаньони.

„ Всеки домакински любим би следвало да може да пътува в рейс. Така е в безусловно всяка естествена страна по света. В Пловдив, даже когато животните можеха да се възползват от това свое право, всеобщо водачите не ги допускаха в рейсовете. Ставали сме очевидци всекидневно на подобен вид безумия, само че е редно всяко отговарящо на условията животно – записано, чипирано, с имунизационен паспорт, мотив, намордник (ако се изисква), клетка с подобаващите размери и така нататък да може да се вози дружно със своя собственик. Аз твърдо стоя зад тази идея ”, изясни ръководителят на Киноложкото сдружение в Пловдив Костадин Шанков.

През 2018 година Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз по съществени автобусни линии на територията на община Пловдив търпи промени и в нея се не разрешава превозването на живи животни и птици.

„ В рейс може да пътува единствено домакински любим, подложен в подобаваща кутия или клетка с размери до позволените за безвъзмезден транспорт на ръчен багаж, в случай че не основава заплаха от причиняване на контузия и не се слага на седалките на транспортното средство. Живи животни и птици нямат право да се возят в автобусите. Наредбата е търпяла промени, само че към днешна дата е в действие. Всеки пасажер има правото след закупуване на билет да транспорти своя домакински любим в клетка с размерите на ръчен багаж, с цел да не пречи на останалите пасажери, само че огромните животни не могат да употребяват градския превоз. Изключение вършат единствено полицейските кучета, кучетата-водачи на незрящи хора и кучета в образование като водачи на незрящи хора. След като се показа ветеринарно-медицински паспорт и карта, удостоверяваща статута му, за него не се заплаща билет. Преди време е имало проблеми с допускането на подобен вид животни в рейсовете, само че това към този момент е конкретизирано и те са в цялостното си право да се возят в автобус ”, съобщи шефът на ОКТ Пловдив Георги Стоилов пред кореспондент на медията ни.

Подобна разпоредба излезе и в Ню Йорк през 2016 година. С нея се не разрешава на пасажерите да пътуват в метрото с домашните си любимци, в случай че те не могат да се поберат в чанта. Тогава стопаните демонстрираха своята креативност и заляха мрежата с новаторски способи да заобиколят това предписание. Те изпълниха Туитър със занимателни фотоси на животинките в чанти и станаха цялостен шлагер с над 87 000 ретуита и 1,3 милиона лайкове. Любопитно е дали и из пловдивските улици все по-често ще ставаме очевидци на сходни умилителни гледки.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР