Plovdiv24.bg С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за

...
Plovdiv24.bg
С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за
Коментари Харесай

Държавата налива милиони в помощ на автобусните превозвачи

 Plovdiv24.bg С 30 млн. лева ще бъдат подкрепени автобусните превозвачи за справяне с последствията от пандемията от COVID-19. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията по време на формалното сключване на контракта за даване на безплатна финансова помощ по мярката " Подкрепа за МСП, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията “. Документът беше парафиран от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията и министъра на стопанската система.

" През последните месеци от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура “ бяха пренасочени към Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност “ 193 млн. лева за подкрепяне на микро, дребни и междинни предприятия. Проведохме нужните диалози с Европейската комисия и получихме нотифициране на съответна мярка, посредством която ще се провиснал 30 млн. лева за обезпечаване на действен капитал за автобусните превозвачи. МТИТС е бенефициент на безвъзмездната помощ и ще управлява даването на средствата. За да ускорим реализирането на този развой и средствата да доближат оптимално бързо до автобусните превозвачи, претендентите няма да бъдат оценени, а единствено ще се преглеждат по допустимост “, съобщи министър. По думите му, предприятията в бранша са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през идващите един до два месеца.

Министърът разясни, че минималният размер на средствата, които ще се отпускат е 3 000 лева, а оптималният е 450 000 лева безплатна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на компаниите.

" Транспортът е един от най-засегнатите стопански браншове от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните ограничения по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност “. Съвсем скоро 173 млн. лева ще бъдат налични за фирмите. 140 млн. лева към този момент са налични през Българската банка за развиване, в това число и за компании от бранш " Транспорт “, сподели министърът на стопанската система.

За финансова помощ могат да аплайват 1500 компании. Всяка от тях ще получи сред три и 450 хиляди лв..

" Един автобусен транспортьор, с тази сума, която получи не може да си купи нов рейс, само че може да си купи ликвидни потребности, горива ", съобщи транспортният министър.

Фирмите би трябвало да са имали до 8% оборот за предходната година и да имат годен лиценз. Без право на кандидатстване са огромните предприятия. Като това на Георги Атанасов, което има 500 рейса.

" Разчитаме, че страната ще подкрепи и огромните превозвачи. Пътуванията при нас съответно са понижени с към 10%. Нямаме нито един скъсен чиновник. С всички старания се стремим да запазим своите чиновници на работа ", споделя шефът на компания за транспорт на пасажери Георги Атанасов.

" За огромните предприятия ще се опитаме да търсим разновидности най-малкото свързани с достъп до кредитен запас, тъй като и банките, които имат по този начин много добър запас сега са скептични за подпомагането на бранш превоз ", прибавя министър Желязков.

Докато министерството на превоза търси разновидности да помогне на огромните предприятия, хората, които пътуват с рейс понижават. Превозвачите чакат през зимата процентът да стане 80. Засега превозвачите не възнамеряват да подвигат цените на билетите. Някои даже вършат понижения, написа " Нова ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР