Plovdiv24.bg Мотрисните влакове, които БДЖ възнамерява да купува, ще могат да

...
Plovdiv24.bg
Мотрисните влакове, които БДЖ възнамерява да купува, ще могат да
Коментари Харесай

Нови влакове вземат София - Варна за 4 часа!

Plovdiv24.bg Мотрисните влакове, които БДЖ има намерение да купува, ще могат да вземат дистанцията от София до Бургас за 3 часа, а до Варна - за 4-5 часа. За новите влакове ще бъде оповестена социална поръчка в края на април. Това сподели пред " 24 часа " шефът на " Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров.
По българските релси, даже и осъвременените, скоростите ще са до 160 км.

Те ще се движат по обновените жп линии на юг - от София до Пловдив и Бургас и до турската граница. Ще пътуват и от София до Варна, защото се планува Национална компания " Железопътна инфраструктура " да вдигне скоростите по тази линия до 110 км в час, сподели Владимиров.

Така най-сетне ще може да се опровергае изказванието на един китаец, който неотдавна споделил, че България несъмнено е по-голяма от Китай, щом от единия до другия ѝ край би трябвало да се пътува 9 часа. Търгът ще бъде с планирана стойност 420 млн. лева Ако няма правосъдни обжалвания, производител може да бъде определен до декември.

Оттам естественото време за произвеждане на един трен е 24 месеца, сподели Владимиров, който добави, че до края на мандата на това държавно управление първите влакове ще бъдат пуснати в придвижване. Електромотрисните влакове ще са 36, а 5 ще са дизелови, защото у нас към момента има сектори, които не са електрифицирани. В отчета на работната група, в който участваха учени от 3 университета, е записано, че на БДЖ им трябват 86 нови влака. Първият стадий от обновяването на държавния железопътен транспортьор е тази поръчки за 41 мотриси. Вторият стадий е за 44 влака, само че остава за идващ кабинет.

Сред първите влакове, които БДЖ ще желаят да бъдат направени от компанията, която ще завоюва, са шест електромотриси за пътешестване на дълги дистанции, до Бургас и Свиленград, защото до няколко години модернизацията на релсите там ще завърши. Тези мотриси ще бъдат с шест секции, или 6 вагона като тогавашните експреси. Едната секция ще бъде първа класа.

Сред изискванията за доставка на новите мотриси ще е и гаранция от 5 години и следгаранционна поддръжка. Сегашните локомотиви на БДЖ са на над 30 години и поддръжката им е скъпа и сложна. Луксозен ресторант, с обслужване и с меню за ястия и питиета. Такива вагони в превозвача сега няма. Ще е удобно, само че и по-скъпо.

Другата оригиналност е, че електронен екран ще демонстрира дали мястото е резервирано. Ако пасажер е с билет от София до Пловдив, значи мястото ще се освободи в Пловдив и това ще бъде ясно на пасажерите. Все още се обмисля дали това да е за всички вагони, или единствено за местата в първа класа. Това желание води автоматизирано към резервационната система на БДЖ, по която се работи от години и към момента не е подготвена.

Пешаров споделя, че са свързани 74% от гарите. Окончателното ѝ довеждане докрай ще разреши и онлайн пазаруване на билети, както и изясненост във всеки миг какъв брой пасажери има във всеки трен. В тези нови мотриси, естествено, ще има климатици и Wi-Fi. Другата услуга, която ще се предлага на пасажерите, е да могат да се логнат за уебсайт на БДЖ с филми и музика, които да изтеглят на таблет или на телефон и да ги гледат и слушат от личното си устройство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР