Пловдив ще забрави наводненията поне за 100 години напред след

...
Пловдив ще забрави наводненията поне за 100 години напред след
Коментари Харесай

Един век няма да има наводнения в Пловдив

Пловдив ще не помни наводненията най-малко за 100 години напред след реализацията на най-големия инфраструктурен план в града - Южния периферен колектор. Работата на проектантския екип по него продължава 3 години. До края на 2019 година се чака да бъде разгласен търг за реализатор и строителството да стартира през 2020 година Това ще е и най-голямата социална поръчка, проведена под тепетата, след тази за Пречиствателната станция, написа Марица бг.

Крайният период за реализацията на плана е декември 2022 година Стойността му е 65 млн. лв.. Сумата за област Пловдив в началото надвишава 200 млн. лв., само че Министерство на регионалното развитие взема решение разноските да бъдат свити до под 100 милиона, с цел да може планът да мине през утвърждение на национално равнище. Ако финансирането му зависеше от Брюксел, щеше и до момента да събира прахуляк по досиетата като този за Водния цикъл на Пловдив, който престоя по бюрата на европейските служители цели пет години, уверени са специалисти.

Мащабният план се финансира по стратегия „ Околна среда”. 80% от цената му ще бъде покрита с европейски средства, съфинансирането от страна на ВиК Пловдив ще бъде към 17 млн. лв.. Останалите пари се планува да бъдат отпуснати от държавния бюджет.

Регионалното прединвестиционно изследване в Пловдивска област към този момент е направено и е признато от Министерството на районното развиване, което е възложител на плана. 65 милиона обаче са значително пари и за усвояването им ще е нужна стегната организация, съществени компании с голям капацитет.

Откъде ще минават тръбите

Най-горният сектор на Южния периферен колектор стартира от 1800 мм в диаметър с потенциал към 4400 л/сек, най-долният е 3 метра с потенциал 14 380 л/сек.

Тръбите потеглят от УМБАЛ „ Свети Георги “, движат се по бул. „ Царевец “, пресичат жп линията Пловдив-София, движат се по ул. „ Модър “ - около Транспортна болница, пресичат Коматевско шосе и минават по цялата дължина на бул. „ Ал. Стамболийски “. Пресичат Кукленско шосе, не престават на изток - там, където стартира цех „ Рекорд “, и влизат в територията на НКЖИ.

По-нататък трасето пресича жп линиите на гара разпределителна, Асеновградския надлез, минава надълбоко под асфалта и излиза на ул. „ Нестор Абаджиев “ около Индустриалната зона. След края на зоната опира в жп линията Пловдив-Стара Загора, минава под нея и излиза от регулацията на града. В тази точка колекторът се приближава паралелно до така наречен Марковско дере, което съставлява канал от „ Отводнителни системи “. В него със единодушието на компанията се отлива голяма част от дъждовната вода, която отива в река Марица. Оттам, с много по-малък диаметър - 1500 мм тръба, влиза в градската пречиствателна станция на Пловдив, като минава през учебно-опитното поле на Аграрния университет.

Общата дължина на трасето е 10,5 км, от които два отвън регулация, а 8,5 - в чертите на града.

Освен същинския периферен колектор ще се строи и облекчително оборудване по дължината на бул. „ Македония “. То стартира от бул. „ Ал. Стамболийски “ в северна посока. Пресича бул. „ Никола Вапцаров “ и завива по ул. „ Петър Стоев “ по цялата дължина. По този метод се обира водата от каналите, които текат на север, събира се в облекчителния колектор и потегля да тече назад към периферния. Така от към 20-30% от територията на южната градска част оттокът към този момент ще се връща към периферния колектор - един път, с цел да го натовари, и повторно - с цел да се облекчи централната градска част. По този метод огромен размер от водата, която се образува северно от бул. „ Ал. Стамболийски “, също ще влезе в новия колектор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР