Пловдив се очертава като най-интересното място на политически сблъсък на

...
Пловдив се очертава като най-интересното място на политически сблъсък на
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Пловдив става едно от най-интересните места за политиката

„ Пловдив се обрисува като най-интересното място на политически конфликт на идните парламентарни избори. Няма да е пресилено да се каже, че това ще е центъра на политиката през идващите два месеца, в случай че ГЕРБ предлагат водача си, един същински достоверен конфликт на двете съществени партии, които претендират за ръководството на страната “.
Това съобщи в изявление за предаването Калоян Методиев, политолог и шеф на Институт „ Рего “, който разяснява решението на ИБ лидер на листата на Българска социалистическа партия в Пловдив да бъде Корнелия Нинова, а също и упованията, че листата на ГЕРБ ще се оглави от Бойко Борисов.

Господин Методиев, през вчерашния ден стана ясно, че Корнелия Нинова ще води листата в Пловдив. Как ще коментирате за какво се стига до тук и какви са пснованията на водача на Българска социалистическа партия да избере Пловдив, с изключение на 25-ти МИР в София?
К.М.: Две неща. Първо, Пловдив се обрисува като най-интересното място на политически конфликт на идните парламентарни избори. Няма да е пресилено да се каже, че може би това ще е центърът на политиката през идващите два месеца, в случай че ГЕРБ предлагат водача си. Тогава в най-чист тип ще забележим един същински достоверен конфликт на двете съществени партии, които претендират за ръководството на страната - това са ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
А по отношение на това за какво Нинова избра Пловдив, допускам не е инцидентно. Това е знаково решение и то е обвързвано с немалка степен с проблемите на пловдивската организация, които бяха насъбрани през годините, които се бяха трансформирали в знак, и които тя съумя да разсече с изключването на Георги Гергов от партията. Това е един знаков акт от нейна страна, едно изпитание, което получи народен отзвук  и е мощно обръщение към обществото и Пловдив.
-Не е ли прекомерно огромен рискът за нея, като се има поради обстоятелството, че тук в пловдивската организация на Българска социалистическа партия Георги Гергов има доста последователи.  Ето, късно нощес изтече декларация на районни ръководители, които се отдръпват от листата, откакто са научили, че  лидер ще бъде Корнелия Нинова?
Това е добра вест. Тези фрагменти, които докарха Пловдив до едно позорно положение се отдръпват, очистват се. Така че мисля, че процесът е възстановителен и това е вярно като политика. А по отношение на това, че тя е приела рисков ход - следим през последните години, че тя не е човек, който е нерешителен, който има недостиг на смелост  и който не носи отговорност.  Предполагам, че е решила да поеме тази отговорност в Пловдив и да се бори на място освен с ГЕРБ, като съществена опозиционна партия, а и с тези вътрешни опозиционери, които желаят да саботират акцията и по-скоро бяха едни колаборационисти на локална почва.
-А до каква степен тя има късмет против Бойко Борисов. Задавам ви този въпрос, като имам поради всички до този миг социологически изследвания, които давах дребна преднина на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия. Още повече, че в Пловдив Българска социалистическа партия в никакъв случай не е имала шансове за първото място?
 Това ще кажат гласоподавателите - по какъв метод виждат профила на Борисов, с всичко, което е направил до момента и профила на Нинова, с всичко, което е постигнала.
В общи линии по тази причина споделих, че Пловдив става най-интересното място в страната, тъй като в чист тип ще забележим конфликт не просто на персони, а на хрумвания.  Трябва да приказват за стопанска система, за развиване, за опазване на здравето - все неща, в които Бойко Борисов е извънредно уязвим поради последното място на България по развиване в Европейски Съюз, корупционни показатели, проблеми с имунизирането и ред други обществено - стопански индикатори, по които сме на края на опашката.
-Лично вие какво очаквате от парламентарните избори? На какви резултати ще станем очевидци и можем  ли да считаме, че с тези парламентарни избори ще се разчупи статуквото?
 Социалисти желаят Корнелия Нинова против Бойко Борисов в Пловдив? Социалисти желаят Корнелия Нинова против Бойко Борисов в Пловдив?
Корнелия Нинова, а не проф. Иво Христов, да е лидер на алената листа в Пловдив-град, упорстват социалисти. Според осведомени този вари...
Тези парламентарни избори са доста забавни освен на това, че минават под знака на нещо, което не се е случвало от Втората международна война насам. Ние сме потомство, което живее в най-тежката международна рецесия - корона рецесията и тя оцветява всичко, което се случва  в нашето обществото. Това се отнася и за изборите.
Това ще са избори като никои други. Освен това е и голям вътрешнополитическият залог. Имаме доста нови играчи, които застават на стартовата линия. Имаме и огромен конфликт сред двете съществени партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия и това е ще е главната конспирация на тези избори. И имаме едно всеобщо неодобрение в обществото, което в един или различен миг може да се излее към някои от участниците. Тоест – имаме серия от фактори, които вършат тези избори конспирация сами по себе си. 
-Интрига има и към президента Румен Радев. Вие бяхте част от неговия  екип допреди няколко месеца. Преди дни той разгласи, че ще се бори за втори президентски мандат. Според вас за какво го направи тъкмо в този момент, преди парламентарните избори, когато тематиката за президентските избори не е на дневен ред. Тук има ли някакъв сигнал за поддръжка към някои от участниците в идния парламентарен избор. 
Нямам концепция дали е сигнал към някои от участниците. Не беше казано нещо категорично по тази тематика. Самото самономиниране, което направи  президента наподобява необичайно.
Темата за незабавната президентска номинация, която трябвало да бъде направена час по-скоро беше изкуствено вкарана в българското общество, без здрав разсъдък и по-скоро с някакъв привкус на задкулисие. Доколкото аз знам, парламентарните избори са преди президентските. И доколкото знам – никой в България не чества Коледа преди Съединението. В този смисъл ми се коства, че тематиката би трябвало да бъде затворена. Не е тематика в този момент в българското общество дали някой желае нещо за себе си във връзка с политическата си кариера, а следва да се концентрираме върху парламентарните избори, тъй като те са извънредно значими. От тях ще се дефинира и стопанска система, и опазване на здравето и всичко което се случва в България през идната година-две, и които са доста значими за стабилността на обществото и за възобновяване от ковид.
 Проф. Иво Христов с най-вече номинации за лидер на листата на Българска социалистическа партия в Пловдив Проф. Иво Христов с най-вече номинации за лидер на листата на Българска социалистическа партия в Пловдив
Социалистите в Пловдив желаят още веднъж проф. Иво Христов да води листата на Българска социалистическа партия за парламентарните избори. Социологът от ПУ „ Паисий...
 В този смисъл президентската институция е по-добре да се занимава с настоящите си отговорности и проблемите, които има с Европейската работа за битка с измамите, която разследва  измами с европейски средства във връзка с служебното държавно управление.
- Зададох ви този въпрос, защото президентът беше на площадите, по време на антиправителствените митинги през лятото. Там беше и Мая Манолова, Отровното трио, които след това стана ясно, че ще се явяват дружно на парламентарните избори. Можем ли да търсим тук връзка с президента?
Определено има някакви намигвания сред двете страни. Едва ли един настоящ президент би паднал толкоз ниско, че да влиза в подмолни сделки с сходни субекти, които нито са минали през избори, нито са партия, нито са част от действителната политика в смисъл на институции и на всеобщо доверие.
-Казахте, че очаквате,  и че би трябвало да се затвори тематиката сега за президентските избори, до момента в който не минат парламентарните. Смятате ли обаче, че Радев ще направи тъкмо това, или по-скоро ще продължи престрелка министър председател с президент?
Казвам го с цялата отговорност: в случай че Радев е общественик и мисли за страната, а не да я тласка в безпорядък, той би трябвало да затвори тематиката със номинацията му, и мисля, че към този момент го направи с оповестяването на това, че желае още веднъж да е президент. Темата би трябвало да бъде затворена. А другояче като президент има право да подлага на критика държавното управление, държавното управление има право да подлага на критика него. Живеем в демократична страна и когато това не е някакъв спектакъл, когато не е самоцелно, то е потребно за подсилване на демокрацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР