Пловдив. Проектът PlantaSYST Изграждане на Център за растителна системна биология

...
Пловдив. Проектът PlantaSYST Изграждане на Център за растителна системна биология
Коментари Харесай

Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив: „Изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология“ е изключително важен проект за града и региона

Пловдив. „ Проектът PlantaSYST „ Изграждане на Център за растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, България “ е извънредно значим план за Пловдив и района. Той е един от водещите за Общината, а Министерството на образованието ще кофинансира сумата от 15 милиона евро за неговото осъществяване “. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов при разкриване на двудневния семинар „ Plant Innovation ”, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Целта на семинара е да поддържа новосъздадения по план PlantaSYST „ Център по растителна систематична биология и биотехнология “ чрез подсилване на връзките сред научните и бизнес общности в Потсдам и Пловдив, както и определяне на нови такива с институции и компании от Европа и света. „ Това е първият огромен план, който се управлява от български учени и който печели непосредствено финансиране от Европейката комисия и е същински триумф за българската просвета “, добави заместник-кметът на Пловдив.
Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна систематична биология и биотехнология, Министерство на Икономиката, Университета в Потсдам, от Института Макс Планк в Потсдам, Германия, университета Маси, Нова Зеландия, от Българската академия на науките и биотехнологични компании като ирландската „ Биоатлантис “ и холандската „ Енза Заден “.
„ Вече се виждат резултатите от плана – екипът на Plantasyst се уголемява, в Пловдив идват и първите задгранични учени, които ще работят тук – от Южна Африка, Германия, които дружно с българските си сътрудници ще развиват центъра “, посочи Стефан Стоянов.
Една от значимите задания за PlantaSYST през тази година е да започва държавното финансиране, планувано за нова постройка и съоръжение за Центъра за биотехнологии.
На семинара сътрудниците по плана ще показват хрумвания и стратегии за развиване на институциите и компаниите, с цел да се дефинират общите им ползи и опциите за обща планова активност, която ще спомогне за доближаване на трите допирни оси на плана – просвета, бизнес и локалната и централна власт в лицето на Община Пловдив и Министерство на образованието и науката.
PlantaSYST е единственият български план, утвърден на втори стадий по инструмент за финансиране “Teaming “ на стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейски Съюз. Сред основните цели на построяването на ЦРСББ са реализирането на проучвания в региона на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите посоки.
„ Още по време на кандидатстването, от ден на ден европейски компании и университети се включват към плана. Една от задачите му е ЦРСББ да реализира и научно-приложна активност и дружно с бизнеса да развива, нови артикули “, изясни заместник-кметът Стефан Стоянов. Той изрази вяра скоро да стартира създаването на патенти. По време на своето изказване той показа Пловдив на задграничните посетители, като град, в който вложенията се усилват непрекъснато, и който е вторият учебен център в страната, със постоянна стопанска система и произвеждане, където се разкриват от ден на ден работни места.
В научния център ще действат 10 проучвателен отдела, които ще развиват действия в региона на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Висококвалифицираният екип от над 50 млади експерти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с създаване на усъвършенствани сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с потребни за здравето на хората качества и насърчаване на фармацевтични приложения, които ще подкрепят основаването на нови артикули за българския и европейския пазар.
PlantaSYST е резултат от взаимната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „ Марица “, Пловдив, Институт по микробиология при Българска академия на науките, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „ Макс Планк “, Потсдам-Голм.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР