Пловдив. Препълнен е катедралният храм Успение Богородично“ в Пловдив, който

...
Пловдив. Препълнен е катедралният храм Успение Богородично“ в Пловдив, който
Коментари Харесай

Пловдив: С архиерейска света Литургия и освещаване на обредни хлябове катедралният храм „Успение Богородично“ празнува своя празник

Пловдив. Препълнен е катедралният храм „ Успение Богородично “ в Пловдив, който чества своя празник през днешния ден, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив. Викарият на Пловдивския митрополит Знеполският свещеник Арсений възглави архиерейска света Литургия в 9.00 часа. В църквата се извърши и освещаването на обредните хлябове. И тази година бе спазен обичаят бели гълъби да полетят над Пловдив. Според традицията белите гълъби ще отнесат най-горещите молебствия на хората до Божията майка и тя ще се застъпи за тях. Света Богородица е настойничка на майчинството и на дамите и пазителка на фамилното огнище.
Според непокътнати сведения на мястото, където през днешния ден се намира катедралният храм на град Пловдив още през Средновековието е имало красива и величествена черква. Първите, непокътнати за нея сведения, датират от ІХ – Х в. Църквата още тогава била отдадена на Божията майка Света Богородица. През интервала на Възраждането, от 1844 до 1845 година брациговски майстори издигнали нова огромна черква, напълно съградена от камък. По време на църковно-народните битки за самостоятелност църквата „ Св. Богородица ” изиграла извънредно значима роля. На 25 декември 1859 година, в деня на Рождество Христово, тогавашният Пловдивски митрополит Паисий дружно с поп Златан, ръководител на храма, отслужили тържествена Света Литургия, за първи път на български език. Това било първото огромно достижение на българите от Пловдив в битката за църковна самостоятелност.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР