Пловдив. Представителният оркестър на Военновъздушните сили (ВВС) възстановява стари маршове

...
Пловдив. Представителният оркестър на Военновъздушните сили (ВВС) възстановява стари маршове
Коментари Харесай

Майор Михаил Младенов, Представителен духов оркестър на ВВС: Оркестърът възстановява стари маршове от Балканската и Първата световна война

Пловдив. Представителният оркестър на Военновъздушните сили (ВВС) възвръща остарели маршове от времето на Балканската война и на Първата международна война. Това заяви в предаването „ Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За достойнството на България ” на Радио „ Фокус ”-Пловдив майор Михаил Младенов, диригент на оркестъра. " Това се случва с помощта на Красимир Узунов, около представянето на неговата книга „ Каймакъ-Чаланъ “, тъй като ние участваме в тези представяния в цяла Българи. Така ние се сдобихме с някои фотоси на остарели преснимани партитури, които са били за тригласен мъжки хор ”, посочи майор Младенов. По думите му преди години не е имало на всички места оркестри и по време на Балканската и Първата международна война маршовете са се пеели от бойците и по този начин са били разучавани. „ И в този момент, с помощта на тези остарели фотоси, се опитваме да възстановим някои остарели маршове ”, добави майор Младенов. Оркестърът е възстановил остарялата патриотична ария от времето на Първата международна война „ Съюзници, разбойници “ и марша „ Български орли “, по текст на Любомир Бобевски и музиката на Радул Милков – първия български боен водач, направил първия боен полет у нас. „ Благодарение на съдействието с Радио и Агенция „ Фокус ” се сдобихме с тези скъпи маршове, които няма от кое място другаде да намерим ”, сподели майор Младенов.
Той уточни също, че Представителният духов оркестър на Военновъздушни сили има близо 115 участия има през годината, обхващащи територията от Панагюрище до Златоград. Участията са свързани най-много с ритуали и празнувания. Програмата на музикантите е толкоз натоварена, че даже отпуските им се преценяват с участията. „ Гледаме да поддържаме едно непрекъснато наличие, с цел да може военният духов оркестър целогодишно да извършва отговорностите си ”, сподели майор Младенов.
Утре оркестърът ще свири при полагане на тържествена клетва на военнослужещи на 68-ма бригада специфични сили, което не се е случвало от 10 години. „ Ще имаме и огромен коледен благотворителен офицерски бал на 19 декември, който е под егидата на 110-ти логистичен полк ”, сподели майор Младенов. Целта на самодейността е да бъдат подкрепени деца на починали военнослужещи. Балът ще се организира в огромната зала на Военния клуб в Пловдив. “Нашият оркестър, взаимно с Ансамбъла на българската войска и танцови обединения от Военен клуб-Пловдив, сме подготвили към два часа и половина стратегия ”, добави той. На 21 декември в Авиобаза " Граф Игнатиево " оркестърът ще изнесе коледен концерт за всички военнослужещи в базата и техните деца. „ След края на коледния концерт ще отидем дружно да посрещнем Дядо Коледа, който ще дойде с един аероплан ”, сподели майор Младенов.
Представителният оркестър на Военновъздушните сили в България е основан на 1 октомври 2000 година, а от 1 декември 2012 година към този момент е в състава на авиобаза Граф Игнатиево. Той е формиран от сливането на други два оркестъра – оркестърът на корпус " Тактическа авиация " в Пловдив и Гарнизоннният боен духов оркестър при ДНА-Пловдив.
Оркестърът през днешния ден се състои от 29 музиканти, като и сега тече конкурс за избор на кларнетист и тромпетист.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР